NIJE SAMO UŽITAK

Zašto je masaža dobra za vas

06.02.2012 u 10:14

Bionic
Reading

Masaža ima isti učinak na stanice kao lijekovi protiv boli, dokazali su znanstvenici

Umirujuće masaže ne opuštaju samo vaše bolne mišiće, nego smanjuju upale na molekularnoj razini, oponašajući istu akciju koju primjenjuju lijekovi protiv bolova, otkrili su znanstvenici. Masaža također potiče rast novih mitohondrija,

 energetskihjezgara u stanicama.

Znanstvenici su proveli genetsku analizu uzoraka mišićnog tkiva volontera koji su se u pokusu najprije iscrpili vježbajući na dvoranskom biciklu.

Jedna od njihovih nogu je masirana. Biopsijom su uzeti uzorci iz obje noge prije vježbanja, nakon 10 minuta masaže te nakon dva i pol sata oporavka. Rezultati, objavljeni u internetskom izdanju časopisa Science Translational Medicine, pokazuju da je masažom smanjen učinak citokina (skupine bjelančevina čija je funkcija da posreduju u prijenosu informacija između različitih stanica u organizmu) koji pridonose upalama.

U isto vrijeme, započeta je biogeneza u mitohondrijima. Znanstvenici vjeruju da učinak smanjenja boli masažom uključuje isti mehanizam koji koriste protuupalni lijekovi.

Voditelj istraživanja dr. Mark Tarnopolsky iz Odjela za pedijatriju i medicinu na kanadskom Sveučilištu McMaster kaže kako masaža može biti korisna u širokom spektru dijagnoza. 'Ova studija pruža dokaz da manipulativne terapije, kao što je masaža, mogu biti opravdane u medicinskoj praksi.'

Terapija masažom koristi se u nekim britanskim bolnicama u njezi pacijenata koji boluju od karcinoma i koji se teško mogu opustiti i zaspati. Masaža pomaže da se pacijenti lakše nose s bolovima, ukočenim mišićima, otežanim disanjem, anksioznošću i umorom, piše Daily Mail.