STIŽU PERZEIDI!

Zašto ćete bdjeti u noći na ponedjeljak: Ovaj meteorski pljusak se ne propušta

  • Autor: Ozren Podnar
  • Zadnja izmjena 12.08.2018 08:14
  • Objavljeno 12.08.2018 u 08:14
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Vjerujete li da će vam se želja ispuniti ako je zamišljate gledajući zvijezdu padalicu, ne zaboravite izaći na otvoreno u noći s 12. na 13. kolovoza i podići oči prema nebu. Te će noći zvijezda padalica biti napretek. Ako sumnjate u to staro vjerovanje, ništa zato. Prizor će vas svejedno očarati

Spomenute zvijezde padalice zapravo su meteorski roj koji astronomi zovu Perzeidi jer se čini kao da dolazi približno iz zviježđa Perzeja. Ta je meteorski roj vidljiv već od zadnje trećine srpnja, no najgušći će biti u noći na ponedjeljak između jedan i četiri ujutro.

Meteori su bljeskovi od sitnih nebeskih tijela zvanih meteoroidi koji sagorijevaju od trenja u kontaktu sa Zemljinom gustom atmosferom. U Sunčevom sustavu ima bezbroj meteoroida, od kojih su se mnogi odlomili od kometa ili asteroida i nastavili se kretati njihovom putanjom. Meteoroidi iz roja Perzeida potječu od komete Swift/Tuttle, kako su se zvala dva astronoma koja su ga otkrila u 19. stoljeću.

Kad Zemlja prolazi kroz nakupinu tih svemirskih krhotina, oni uđu u atmosferu i nakratko se zapale priređujući spektakl promatračima. Poneki veći kamen uspijeva preživjeti put kroz atmosferu i pada na Zemlju stvarajući krater. Meteoroid koji nije potpuno sagorio nego je prizemljio zove se meteorit.

Preporučujemo da 12. kolovoza oko ponoći izađete na livadu, u park ili na plažu što dalje od umjetne rasvjete. Ponesite sa sobom deku ili ležaljku jer će vam iz vodoravnog položaja biti udobnije promatrati nebo. Budite strpljivi jer očima treba tridesetak minuta da se priviknu na tamu.

  • +3

Kiša meteora - Perzeidi

Izvor: tportal.hr / Autor: Boris Štromar

Usmjerite pogled prema sjeveroistočnom nebu prema vrhu zviježđa Perzeja, koje se nalazi ispod Kasiopeje. Ako ne znate strane svijeta, ponesite kompas ili aplikaciju koja pomaže pri snalaženju među zvijezdama. Kad se meteori pojave i počnu praviti blistave staze po nebu, neće vam promaknuti. Bude li vedro, mogli biste ih vidjeti između pedeset i sto na sat!

Tko je bio Sveti Lovro

Meteore iz roja Perzeida katolici zovu suze Svetog Lovre jer se najbolje vide oko blagdana tog sveca 10. kolovoza, obično nekoliko dana kasnije. Lovro, rimski đakon za vrijeme pape Siksta, pogubljen je na taj datum 282. g. kao žrtva progona kršćana koji je pokrenuo car Valerijan. Lovrin je 'grijeh' bio taj što je razdijelio blago Crkve sirotinji, umjesto da ga po naredbi preda caru. Prema predaji, kad je vođen na stratište, plakao je zbog ljudske pohlepe - odatle nadimak meteorima koji se javljaju oko obljetnice njegove smrti. Predaja kaže da je usmrćen tako što je pečen na roštilju, no da je prije nego što je izdahnuo ironično rekao pogubitelju: 'S ove sam strane pečen, okreni me.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!