ČIST OBRAZ

Zašto baš uvijek treba temeljito skinuti šminku?

29.11.2010 u 07:21

Bionic
Reading

Je li argument da ćemo time usporiti starenje dovoljno jak da vas motivira na dosljedno provođenje 'čistke'?

Ljudski je ako nam se jednom ili dvaput mjesečno dogodi da zaboravimo ili smo preumorni za pošteno čišćenje lica. Upravo je zato kozmetička industrija izumila praktične maramice za skidanje make-upa, koje možemo držati pokraj kreveta i posegnuti za njima u kriznoj situaciji.

Bez obzira na rijetke trenutke slabosti, prihvatljivog izgovora za neskidanje šminke nema i ne smije biti. Zašto? Za početak, ako smo mogle potrošiti toliko vremena na nanošenje silnih slojeva make-upa, bio bi red i da za sobom počistimo. No elementarna pristojnost nije jedini razlog.

Čista koža sporije stari jer je manje sklona mikroupalama, osnovnom uzročniku bora. Čak i ako niste 'šminkerica', na kraju radnog dana željet ćete ukloniti 'crni film' s površine kože, koji je nastao u kombinaciji vaše uobičajene kreme (koju ste valjda ujutro nanijeli), smoga i ostali onečišćenja iz zraka. Upravo ta kombinacija izvanjskih 'agresora' i prirodne masnoće kože služi kao okidač za oksidacijske i upalne procese. Kontinuiranim neprovođenjem primjerne higijene lica na površini se gomilaju odumrle stanice, a pore postaju sve začepljenije, dok ten gubi na sjaju, zaštitna funkcija kože slabi i postaje lakši plijen za izvanjskog i unutarnjeg 'neprijatelja'. Podjednako važan argument koji ide u prilog anti-age učinku čišćenja su kružni pokreti kojima odstranjujemo nečistoće, čime istodobno vršimo masažu lica i potičemo izmjenu hranjivih tvari i kisika.

S obzirom da nitko nema vremena na bacanje, ritualnom čišćenju lica s gelom ili mlijekom i obaveznim losionom bez iznimke treba pristupiti navečer. To je doba kada se u organizmu bude mehanizmi za popravke oštećenja nastalih tijekom dana. Učinite li to i ujutro, sjajno! Dovoljno je ako licem lagano prijeđete blazinicom namočenom losionom i uklonite suvišak koji je 'isplivao' tijekom noći.