TAKO LAKO

Zasadite pravi vrt na balkonu

14.05.2013 u 12:04

Bionic
Reading

Ekološki uzgoj hrane definitivno je trend, ali srećom je to jedan od onih korisnih koji donose osobno i opće dobro. Iako se mogućnost branja hrane na vlastitom gradskom balkonu čini vrlo privlačnom, većina ljudi skeptična je prema toj opciji, jer površinu za suvisao uzgoj zamišljaju znatno većom od prosječnog balkona

Naravno, nitko ne kaže da ćete na par kvadrata balkona uzgojiti toliko povrća da više ništa ne kupujete, ali poanta je u tome da se većina povrća i začina te neke vrste voća mogu uzgojiti u posudama. U našem podneblju na balkonima, lođama i terasama ima sasvim dovoljno sunca za dozrijevanje plodova, a okus hrane uzgojene vlastitom rukom ne da se usporediti s okusom kupljene hrane.

Ovoga i sljedećeg tjedna videoserija Tako lako uvjerit će vas da je uzgoj začinskog bilja, rajčica ili jagoda na balkonu jednostavan i jeftin, a umjesto skupih teglica mogu poslužiti i plastične boce od gaziranih pića i torbe za kupnju namirnica.

Uzgoj u posudama na balkonu ima neke nedostatke (primjerice, na višim katovima ima manje kukaca oprašivača) no iznenadit ćete se i prednostima: vertikalni uzgoj višestruko štedi prostor pa dva kvadratna metra na balkonu zapravo predstavljaju šest ili osam kvadratnih metara u konvencionalnom vrtu, troši se znatno manje vode zahvaljujući pametnim rješenjima, biljke su u kvalitetnoj zemlji koju sami odaberete pa čak daju više plodova nego u klasičnom uzgoju, na našim balkonima i terasama uglavnom nema puževa ni drugih štetnika, a i sa sigurnošću možete znati da je hrana uzgojena ekološkim metodama.

Ovoga tjedna saznat ćete kako uštedjeti prostor i smanjiti potrošnju vode za manje biljke, a za sedam dana naučit ćete kako izraditi posude s dvostrukim dnom u kojima će i najveće biljke biti zbrinute za ljetnih vrućina dok ste vi na višednevnom odmoru. Područje balkonskog vrta jako je široko, no ovoga smo proljeća zasadili nekoliko desetaka posuda s različitim biljnim vrstama te ćemo vam u nekoliko fotočlanaka sve do jeseni davati vrijedne savjete proistekle iz osobnog iskustva, ali i prikupljene od drugih iskusnih gradskih ekovrtlara. Saznat ćete tako s kojim je vrstama najbolje započeti, koje su pogodnije za iskusne vrtlare te neke trikove i česte pogreške.

Ako ste propustili neku od prijašnjih epizoda serije Tako lako, možete ih vidjeti ovdje, a posjetite nas i na Facebooku – ovoga tjedna imate priliku osvojiti pletenu košaricu od novina.

Vrt na balkonu