ŽIVOT JE MASKENBAL

Započela sezona maškaranog ludila

23.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Povorkama tradicionalnih zvončara u kvarnerskom zaleđu započelo je sredinom siječnja karnevalsko ludilo koje će sve do početka ožujka razveseljavati mnoge obožavatelje fašničkih zabava i sve one koji pokladno razdoblje doživljavaju kao jedino vrijeme u godini kada mogu zaboraviti na svakodnevicu i pod okriljem maski biti što god požele

Tradicija maskiranih zabava i povorki najizraženija je upravo na riječkom području. No, osim na Kvarneru, 'ključeve grada' maškare preuzimaju i u kontinentalnim gradovima poput Samobora i Velike Gorice. Ljubitelji karnevalskih okupljanja zabavu mogu potražiti i u svjetskim prijestolnicama maškara kao što su Venecija, Nica ili brazilski Rio de Janeiro, za koje prigodna putovanja ovih dana reklamiraju mnoge turističke agencije.

Riječko fašničko ludilo, koje je od tog grada napravilo prepoznatljivu turističku atrakciju, i ove je godine započelo podizanjem karnevalske zastave 17. siječnja. Šest dana kasnije meštru Karnevala se i službeno predaju ključevi grada, nakon čega slijede brojni koncerti, izložbe, predstave i fešte do vrhunca svečanosti – velike maškarane povorke zakazane za 22. veljače.

Ugođaj s brazilskih ulica

Ovogodišnju 26. Međunarodnu karnevalsku povorku sačinjavat će mimohod svih tradicionalnih maski, karnevalskih grupa i alegorijskih kola. U ovoj povorci, koja je kulminacija karnevalskih svečanosti u Hrvatskoj, na glavnim riječkim ulicama će uz oko 8.000 sudionika u stotinjak najkvalitetnijih karnevalskih grupa iz Hrvatske prodefilirati i mnogobrojne maskirane grupe iz inozemstva, pred više od 100.000 građana i njihovih gostiju. Za vrijeme održavanja karnevalske povorke za sve zainteresirane bit će organizirano oslikavanje lica i prodaja karnevalskih suvenira.

Istoga dana navečer na Adamićevom gatu paljenjem Pusta ili Princa Karnevala obilježit će se završetak karnevalskih ludorija i povratak svakodnevici. Lutak koji simbolizira Pusta spaljuje se na lomači, a s njim u pepelu nestaju i svi grijesi počinjeni za vrijeme karnevala.

Na sličan način završit će 24. veljače i fašnik u Samoboru, a prije suđenja i spaljivanja Princa Fašnika, uz veliki vatromet, dodijelit će se i nagrade za najbolju dječju, grupnu i pojedinačnu masku. Pokladne zabave u Samoboru otvaraju se 13. veljače, a uz maskirane skupine i dječje povorke posjetitelje će uveseljavati mnogi glazbenici i zabavljači.

Ako vam je krabuljno ludilo draže provesti u nekoj od stranih zemalja, svakako posjetite karneval u Veneciji, koji je po dekadentnim maskiranim zabavama poznat stoljećima. Tijekom karnevala cijeli grad, otoci i obližnje kopno bit će maskirani, a na ulicama će vas okružiti tisuće kostima, od renesansnih plemića do likova iz commedije dell'arte, koji Veneciju čine najpoznatijim i najzanimljivijim europskim karnevalom.

Venecija pod maskama

Ako od 13. do 24. veljače odete u Veneciju moći ćete uživati u brojnim programima, od dječjeg natječaja za najbolju masku i povijesnih parada na Trgu Sv. Marka, preko koncerata srednjovjekovne glazbe i glazbe 17. stoljeća u Campu San Barnaba do prezentacija hrane u četvrti Cannaregio i predstava uličnih kazališta u Santa Croceu. Pokladne su atrakcije i Karneval u mraku, otvaranje i zatvaranja karnevala u luksuznoj plesnoj dvorani hotela Luna Baglioni, kao i tematski balovi u pravilu namijenjeni uskom krugu odabranih.

Uz dvodnevne ili trodnevne aranžmane u Veneciji, agencije nude i karnevalske izlete na Azurnu obalu, gdje se zabave pod maskama ove godine održavaju do početka ožujka.

Ako vam novac nije problem, posjetite najluđu karnevalsku zabavu u brazilskom Rio de Janeiru. Tisuće polugolih plesačica danonoćno se izvijaju u ritmu sambe, a razuzdanost provoda najbolje opisuje podatak da brazilske vlasti svake godine podijele više od deset milijuna kondoma. Ovogodišnji karneval počinje u petak, 20. veljače, a završava na pokladni utorak četiri dana kasnije.

Završetkom karnevala u Riju, 24. veljače zabava se seli u Sjevernu Ameriku, točnije New Orleans, gdje se svakog pokladnog utorka održava popularni Mardi Gras. Poznati karneval u New Orleans su donijeli francuski kolonizatori, a proslava je postala dio tradicije, zbog koje se u grad na obali Mississippija svake godine slije i do četiri milijuna turista.