vrijeme radosti
Zamolili smo par ljudi da se prisjete svog najdražeg Božića. Osim toplih priča podijelili su s nama i recepte svojih baka

Izvor: Profimedia / Autor: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia
Božićno je vrijeme - vrijeme radosti. Okupljamo se za bogatim blagdanskim trpezama sa svojim najbližima. Veselimo se, razgovaramo, opuštamo se. Plandujemo. Rijetki su periodi u godini koji nam dopuštaju takav luksuz. A još su rjeđi ljudi koji uz Božić vezuju išta drugo doli neprikosnovene sreće.
Tome je tako zato što od malih nogu odrastamo sa spoznajom da je Božić jedini blagdan u godini kad se okupi čitava obitelj. Dovoljno je da vas iz kuhinje zapljusne neki specifičan miris i vi ćete, makar u svojim mislima, magično pred oči prizvati svoju baku za štednjakom dok vam sprema obiteljski ručak. Ispunit će vas osjećaj ugode. Gotovo da ćete u ustima osjetiti okus njene pašticade. Ili nekog drugog jela koje se u vašoj kući tradicionalno spremalo taj dan. Čut ćete boju njenog glasa i znati što ste u tom trenutku točno mislili i osjećali.
Fenomen je to koji je još davnih dana opisao glasoviti francuski književnik Marcel Proust kad je pisao o efektu kolačića madeleine. Sve što je bilo potrebno da njegov junak u svoje sjećanje prizove neko davno potisnuto sjećanje bio je miris tog zamamnog kolačića umočenog u čaj od lipe. Odlučili smo provjeriti je li tome doista tako.
Zvone
'Mene na Božić najviše podsjećaju mirisi na ulicama koje osjetiš kad izađeš iz kuće. Šećer s kolača, mirisi pečenja, ali i ribusina koju svi kuhaju. Nikako ne smijem zaboraviti mirise kuhanoga vina – uvijek crvenoga.
U mojoj obitelji običava se jesti na Božić oko ponoći, tada se okupe svi. Bude malo naporno – ali bude jako veselo. Poslije trpeze su svi dobre volje, ali i premoreni. Na te tople obiteljske proslave Božića, koje su rijetka prilika da se svi okupimo dobrog raspoloženja, osim kada se ne mjere kutije ispod jelke, podsjeća me jako topao i vlažan miris domaćeg kruha, domaće goveđe juhe s pregršt povrća, kiselina od pripreme francuske salate i na koncu najdraži miris mlinaca zapečenih u masnoći od purice, uz miris prasetine', rekao nam je Zvone.

Izvor: Profimedia / Autor: Dzinnik Darius / Panthermedia / Profimedia
Iz njegove bogate obiteljske kuharice izvukli smo recept za pravu goveđu juhu bez koje je nezamisliv svaki božićni ručak.
- 600-800 grama govedine
- 1,5 litara vode
- vezica korjenastog povrća za juhu
- 1-2 rajčice
- 2 krumpira
- glavica luka
- list kupusa
- papar u zrnu
- sol
- žlica Vegete
- grančica celerova lista
Priprema
U lonac nalijte mlaku vodu i stavite kuhati meso. Čim juha zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće (celer, mrkva i peršin), nekoliko zrna papra i luk koji ste prethodno raspolovili i popekli. Nakon toga dodajte rajčicu, oguljeni krumpir, list kupusa, Vegetu i celerov list, pa poklopite. Kad juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte otprilike sat i pol. Kad je meso mekano, ulijte malo hladne vode da se juha razbistri. Meso izvadite, a juhu procijedite kroz gušće cjedilo pa u nju ukuhajte rižu ili tjesteninu.
Kuhanu govedinu i povrće narežite na manje dijelove i poslužite u dubokim tanjurima s juhom.
Anja
'Miris božića je naizgled čudna mješavina koja ima savršenog smisla. Jer sarma, cukerančići, francuska i keksi su mirisi koji se uvijek isprepliću za Božić. I nezaobilazni fuži i šugo. Nitko nije bolje mijesio fuže od babe. Sjećam se kad sam prvi put babi pomagala raditi kekse - tako se zovu, keksi. Bilo je to negdje sredinom 80-ih, a miris sirovog maslaca i šećera probijao se kroz nosnice dok sam pokušavala pravilno izraditi tijesto kako bi bilo taman prhko.
A ako bih samo malo odignula glavu od keksa, zapljusnuo bi me miris sarme koja se krčka na šporetu na drva. Nema boljeg mirisa od šporeta na drva. I onda najljepši dio s keksima – umakala bih ih još tople u bijelu kavu napravljenu od Divke', ispričala nam je Anja.
Ako pak i vi želite naraštajima koji dolaze u zalog ostaviti toplo sjećanje na savršen Božić, svakako spremite recept za sarmu Anjine bake.
Sastojci
- 1,5 kilograma kiselog zelja
- 0,5 miješanog mljevenog mesa
- šalica riže
- glavica luka
- jaje
- žlica Vegete
- 15 dekagrama domaćeg špeka
- komad suhih rebara
- žličica mljevene crvene paprike
Priprema
Najprije izdvojite veće listove kiselog kupusa, a hrptove narežite na sitno. Naribajte luk pa ga pomiješajte s mesom, jajetom, rižom, Vegetom te sve dobro promiješajte. Napunite listove smjesom i zamotajte ih u rolade. Sitno rezano zelje pomiješano s komadićima špeka i suhim rebrima stavite na dno lonca. Preko narezanog zelja poslažite svoje sarme. Ponavljate proces dok ne iskoristite sve sarme. Kad ih potrošite, lonac napunite mješavinom pilećeg temeljca i slatke paprike. Kuhajte na laganoj vatri dva i pol sata. Sarmu poslužite s pire krumpirom.

Izvor: Profimedia / Autor: Simon Reddy / Alamy / Alamy / Profimedia
Mia
'Svaki put kad se sjetim Božića iz svojeg djetinjstva moram odati počast posebnom kolaču. Još prije samo nekoliko godina čekala bih strpljivo da svi ukućani utonu u san kako bih drvenim stepenicama sišla u prizemlje kuće i došuljala se do blaga skrivenog u frižideru: cannola - specijaliteta talijanske kuhinje i veselja za moje nepce. Oni iz pekare nisu im ni do koljena. Mama je to uvijek znala i zato srećom na terasi imamo još jedan frižider pun cannola. Hvala mama!' kaže Mia, a uz Božić veže slatka sjećanja iz mamine kuhinje.

Izvor: Profimedia / Autor: J.M. Guyon - Copyright 2013 / CandyBox / Profimedia
Zavedite i vi svoje ukućane zavodljivim okusima talijanske kuhinje koje nikad neće zaboraviti.
Sastojci
- 160 grama glatkog brašna
- prstohvat soli
- pola žličice mljevenog cimeta
- 25 grama maslaca
- jaje
- žlica šećera
- žlica Kakaa u prahu Dolcela
- 30 mililitara crnog vina
Za kremu:
- 250 grama Mascarponata & Toffee preljev Dolcela
- 300 mililitara mlijeka
- 200 mililitara slatkog vrhnja
- ulje za duboko prženje
- čokoladne mrvice
- nasjeckane pistacije
Priprema
Brašnu dodajte sol, jaje, omekšali maslac i cimet. Kakao i šećer razmutite u crnom vinu pa dodajte brašnu. Zamijesite čvrsto i glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke, umotajte u prozirnu foliju i držite u hladnjaku najmanje sat vremena.
Tijesto zatim tanko razvaljajte i izrežite na kvadrate (ili krugove promjera 8 centimetara). Stavite ga potom u nauljen kalup za cannole i omotajte te dobro stisnite krajeve (slijepite bjelanjkom) da se ne otvore tijekom pečenja.
Cannole pržite u srednje zagrijanom dubokom ulju do rumene boje. Izvadite ih na upijajući papir da uklonite višak masnoće. Kad se malo ohlade, skinite kalup i ohladite do kraja.
Za kremu u posudu prikladnu za miksanje ulijte 250 mililitara hladnog mlijeka te slatko vrhnje i dodajte sadržaj mješavine za pripremu deserta.
Miješajte električnom miješalicom na srednjoj brzini točno minutu kako biste dobili desert odgovarajuće gustoće. Ohlađene cannole pomoću slastičarske vrećice napunite kremom. Krajeve s kremom pospite čokoladnim mrvicama ili pistacijama.
Prije posluživanja cannole pospite šećerom u prahu.
Blagdansko raspoloženje neće nedostajati uz ovakvu slasnu, mirisnu i ukusnu trpezu. A kad su u pitanju neodoljiva jela, tu je uz sve nas i Vegeta, s kojom već 60 godina pripremamo najukusnija jela za sebe, obitelj i prijatelje. Vegeta kuhanje čini bezbrižnim, jednostavnim i kreativnim, a pomaže vam da istaknete najfinije okuse u svakom jelu. Još samo ukrasite stol te izvadite onaj servis koji čuvate za posebne prilike, ipak je Božić. U slast!
Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.