dobro je znati

Zamke zbog kojih ne uspijevate smršavjeti: Ove navike usporavaju vaš metabolizam

01.10.2021 u 21:36

Bionic
Reading

Kada govorimo o svjesnom održavanju optimalne tjelesne težine ili zdravom mršavljenju, snažan naglasak se stavlja na metabolizam. Metabolizam označava sve procese koji su potrebni za održavanje tijela, a određene životne navike ga remete i usporavaju

Metabolizam uključuje nakupljanje i razgradnju makromolekula koje liječnici to zovu anabolizam i katabolizam, a koliko će se brzo taj proces odvijati u tijelu ovisi i brojnim čimbenicima. Osim genetske uvjetovanosti, dob, spol i, prije svega, način života igraju odlučujuću ulogu.

Dakle, nesvjesno imate snažan utjecaj na to koliko se učinkovito pohranjene rezerve masti koriste kao gorivo za dnevne aktivnosti. Isto tako, postoje neke životne navike koji usporavaju naš metabolizam i čine vas umornima i iscrpljenima. Stoga svakako pripazite da ne upadnete u neke od najčešćih zamki.

Premalo spavate

Nedostatak sna ne samo da negativno utječe na vaš ten i raspoloženje, već i na vaš metabolizam. Možete li zamisliti vježbati nakon tek nekoliko sati sna? Naime, ako se niste naspavali, jednostavno imate manje energije jer se vaše tijelo u tom slučaju jednostavno ujutro ne budi do kraja pa cirkulacija i metabolički sustav drijemaju cijeli dan.

Ne krećete se dovoljno

Vježbanje je ključno za pokretanje metabolizma. Naime, upravo je mišićni sustav najveći metabolički organ u tijelu. Povećana fizička aktivnost pokreće cijele tijelo i aktivira metaboličke procese. Stoga ako želite pokrenuti metabolizam, vježbajte.

Grickate previše nezdravih stvari

Često posezanje za grickalicama vrlo je popularno u kućnom uredu, posebice ako ste od hladnjaka udaljeni tek nekoliko metara. No, upravo je često grickanje nešto što biste trebali izbjegavati, posebice slatkih grickalica. Jednostavni ugljikohidrati, koji se uglavnom nalaze u slatkišima i slatkim pićima, dovode do brzog porasta i naglog pada razine šećera u krvi. Time se proces metabolizma zaustavlja sve do idućeg obroka.

Pokušavate radikalno smršavjeti

Radikalno smanjenje tjelesne težine pomoću drastičnog smanjenog unosa hrane nije smo nezdravo i opasno već i potpuno neučinkovito: dugoročno na ovaj način dobivate na težini više nego što gubite kilograma. Naime, restriktivnom prehranom tijelu šaljete poruku da je nastupilo katastrofalno stanje, a metabolizam se preventivno usporava i u konačnici staje. Umjesto restriktivne prehrane za dobre rezultate radije se oslonite na prehranu bogatu vlaknima i proteinima, u umjereno vježbanje i redovite obroke.