VOLE GA STRANCI

Zagreb napokon postaje hit turistička destinacija

10.08.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Kontinuiran rast broja turista u glavnome gradu Hrvatske pokazuje da Zagreb postaje hit turistička destinacija. Posebno je atraktivan mladim gostima, zbog kojih se otvara i sve više hostela

Iako je hrvatska obala glavni turistički adut zemlje, ne treba zanemariti ni kontinent. To se najbolje vidi na primjeru glavnoga grada Hrvatske koji

postaje sve atraktivnije turističko odredište. Naime, u posljednjih nekoliko godina u Zagrebu je primjetan porast dolazaka i noćenja turista. Takav pozitivan trend uočen je još 2008. godine, ali su brojke bile nešto slabije 2009. godine, i to zbog krize. No već iduće godine Zagreb ponovo bilježi porast koji se nastavlja sve do danas.

Protekle godine Zagreb je posjetilo gotovo 665 tisuća turista koji su ostvarili više od milijun noćenja, što u odnosu na 2010. godinu predstavlja porast od deset posto u dolascima i noćenjima. Naime, tada je, prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, zabilježeno nešto malo više od 600 tisuća dolazaka i gotovo milijun noćenja.

Od ukupnog broja turista gotovo 520 tisuća bili su stranci koji su ostvarili oko 850 tisuća noćenja, što je porast dolazaka od oko 13 posto te 11 posto više noćenja nego u 2010. godini. Najviše je gostiju iz Njemačke, a slijede ih oni iz Italije, SAD-a, Španjolske te Francuske. Nijemci prednjače i u noćenjima, a odmah nakon njih dolaze gosti iz SAD-a, Italije, Španjolske te Velike Britanije i Sjeverne Irske. No ni domaći gosti nisu zakazali. Prema prošlogodišnjim rezultatima, oni čine 20 posto sveukupnih dolazaka i noćenja.

Zagreb više nije tranzitno odredište

Iako glavni grad Hrvatske još uvijek ne može računati na velike prihode od turizma kao obalni gradovi, pozitivni pomaci itekako su vidljivi i na financijskom području. Prema istraživanju Tomas Zagreb, koje Turistička zajednica grada Zagreba provodi u suradnji s Institutom za turizam, hotelski gosti tijekom boravka u Zagrebu trošili su u prosjeku 144 eura po osobi. Najveći dio te potrošnje bili su izdaci za smještaj (prosječno dnevno 88 eura), zatim izdaci za hranu i piće izvan smještaja (21 euro) te izdaci za kupnju (17 eura). Gosti u hostelima trošili su u prosjeku 51 euro po osobi.

U Turističkoj zajednici grada Zagreba ističu da glavni grad države više nije tranzitno odredište. Prema istraživanju Tomas, primarni motivi posjeta za hotelske goste su poslovne obveze, a slijede, gotovo podjednako zastupljeni, kratki odmori u gradu, nova iskustva i doživljaji te zabava. Gosti hostela, kojih je svakim danom sve više, posjećuju Zagreb prvenstveno zbog novih iskustava i doživljaja, a oni u privatnom smještaju i jednodnevnom posjetu zbog kratkog odmora u gradu.

'Šarmantan i opušten'

Da Zagreb strancima nije privlačan samo kao turistička destinacija, pokazuje i tekst objavljen na britanskim internetskim stranicama hifx.co.uk u kojemu se preporučuje i kupnja nekretnina u hrvatskoj metropoli: 'Zagreb je savršena destinacija za one koji žele živjeti na području koje ima sve karakteristike velikoga grada, ali i šarm te opuštenu atmosferu manjih sredina.'


Zagrebačke goste najviše oduševljavaju kulturno-povijesne znamenitosti, muzeji, galerije, parkovi, Gornji i Donji grad, Sljeme, Jarun, Mirogoj… Napominju da im se sviđa gostoljubivost grada i ljubaznost ljudi, bogata gastronomska ponuda te ponuda kafića. 'Zagreb je prepoznat kao lijep, slikovit, čist i uređen grad s povoljnim cijenama i dobrom vrijednošću za novac. Turistima je atraktivan i zbog dobrog noćnog života, zabave, bogatstva različitih događanja i bogatstva kulturnih atrakcija. Gosti pozitivno ocjenjuju i dobru povezanost s ostatkom Hrvatske te lakoću obilaska atrakcija. U svakom slučaju, turistička ponuda Zagreba je vrlo bogata i svake godine nastojimo je dodatno oplemeniti', navode u Turističkoj zajednici grada Zagreba.

Cilj – produljenje boravka gostiju

Kako i priliči gradu koji ozbiljno računa na turizam, Zagreb raspolaže dovoljnim brojem smještajnih kapaciteta. U ponudi je oko 6500 hotelskih kreveta od kojih neki pripadaju i svjetski poznatim lancima. Usto, sve je više malih obiteljskih hotela i hostela. Primjerice, samo u prvih šest mjeseci ove godine otvoreno je sedam hostela u samome centru grada. Budući da broj mladih gostiju, tzv. backpackera, kontinuirano raste, za očekivati je da će rasti i broj hostela u Zagrebu.

U želji da turistima ponude što bolju uslugu, Turistička zajednica grada Zagreba otvorila je i nekoliko turističkih informativnih centara u različitim dijelovima grada, a prije nekoliko godina uvedeni su i hodajući turistički informatori koji prolaze najfrekventnijim ulicama u centru grada te pružaju informacije svima kojima su potrebne.

Sudeći prema pozitivnim trendovima proteklih godina, glavni grad Hrvatske čeka dobra turistička budućnost. 'Turizam u Zagrebu nije se dogodio preko noći, već kao rezultat dugogodišnjeg truda i rada u promociji Zagreba kao turističke destinacije. Zadnjih nekoliko godina vidimo plodove tog rada, čemu u prilog govore i rezultati, odnosno dvoznamenkasti porast dolazaka i noćenja koji Zagreb bilježi iz mjeseca u mjesec. Pred Zagrebom je svijetla turistička budućnost', smatraju u Turističkoj zajednici grada Zagreba. Ističu da su u pripremi mnogi projekti, a svima su zajednička dva cilja - produljenje boravka gostiju u Zagrebu te poboljšanje turističke i kongresne ponude našeg glavnog grada.