DEČKI, POZOR!

Zagonetke koje skriva tvoje tijelo

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 12.05.2009 07:09
  • Objavljeno 24.03.2009 u 09:00
teen boy

teen boy

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Sigurno postoje mnoga pitanja o tvome tijelu na koja ne znaš odgovoriti ili nisi sasvim siguran. Primjerice može li donje rublje utjecati na plodnost ili zašto dečki imaju grudi? Evo odgovora na ove i slične zagonetke tvoga tijela

Zašto dečki imaju grudi?

Iako samo žensko tijelo ima grudi koje imaju određenu funkciju (hranjenje potomstva), embrij se razvija jednako, bez obzira radi li se o muškom ili ženskom embriju. Točnije, embrij je ženskoga spola sve do šestog tjedna, a tek tada 'nastupa' muški kromosom, odnosno razvija se embrij s muškim karakteristikama. Zato dečkima ostaju bradavice i nešto malo tkiva dojke.

Zašto se budiš s erekcijom?

Erekcije se događaju u REM fazi sna, a ta je faza najčešća pred buđenje.

Je li sperma hranjiva?

Sperma sadrži važan genetski materijal, a pokazalo se i da ono što jedeš može utjecati na njezin okus. No, kada se radi o hranjivosti, i nije pretjerano hranjiva te ne deblja. Prosječni ejakulat iznosi oko jedne čajne žličice, ima od dva milijuna do 300 milijuna spermija te samo oko pet kalorija. Ove kalorije dolaze od proteina, enzima i šećera koje u spermu izlučuje prostata kako bi spermići imali dovoljno energije za plivanje.

Može li se penis slomiti?

Iako nema kost u sebi, penis se može slomiti i to se najčešće događa za vrijeme seksualnog čina. Lom penisa stručno se naziva fraktura penisa. Iznenadno svijanje tog organa za vrijeme erekcije može slomiti omotač koji okružuje šupljikavo tkivo penisa. Dođe li do frakture, potrebna je operacija.

Zašto se penis smanjuje?

Hladna voda, zrak, napetost, stres, ljutnja. Sve to utječe na povlačenje penisa i mošnji prema tijelu i tako se oni vizualno smanjuju. No, s druge strane, toplina utječe na produljenje penisa.

Obrezan ili neobrezan?

U nekim je kulturama običaj obrezivanje svih muških potomaka. Kod nas je to još uvijek dosta osjetljivo područje. Ipak, pokazalo se da obrezani dečki imaju manje problema s infekcijama mokraćnog mjehura te su manje podložni raznim seksualno prenosivim bolestima, uključujući i infekciju HIV-om. Zanimljivo je da su u članku objavljenom u britanskom časopisu za urologiju proučavali utjecaj obrezanih muškaraca na seksualno zadovoljenje žene te je zaključeno da žene više vole odnos s muškarcima čiji penis nije obrezan. Ipak, kasnije se saznalo da su u studiji sudjelovali protivnici obrezivanja. Dodajmo ovom i šok jedne od likova u popularnoj seriji 'Seks i grad' kada je vidjela kako njezin budući ljubavnik nije obrezan - usporedila je penis s psom vrste shar pei (koji ima jako naboranu kožu). Dakle, nekog pravila nema, ovisi imaš li problema s kožicom ili ne.

Utječe li donje rublje na tvoju plodnost?

Gaće ili bokserice, pitanje je sad. Iako se dugo smatralo da gaće utječu na manju proizvodnju sperme (jer podižu temperaturu testisa do točke na kojoj ometa njihovu proizvodnju), istraživanje među muškarcima koji nose obične gaće i bokserice pokazalo je da donje rublje ne utječe na proizvodnju sperme.

Možeš li ostati bez sperme?

Ne možeš. Ipak, djevojke se rađaju s brojem jajašaca koje će imati stalno, dok se kod dečkiju zaliha sperme obnavlja. Nemaš razloga za paniku jer u tinejdžerskim godinama ovo izvrsno funkcionira! Međutim, pokazalo se da muškarci nakon 35. godine imaju više spermića koji imaju problema s kretanjem te sa znatno oštećenom DNK.

Odgovore na ovakva i slična pitanja pronađi u zanimljivoj knjizi 'Zašto muškarci imaju bradavice?' koju su napisali liječnici Mark Leyner i Billy Goldberg.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi