OD KADULJE DO ĐUMBIRA

Začini koji čuvaju zdravlje i tope kilograme

09.12.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Znanstvenici su ustvrdili kako tek pola žličice cimeta ima istu razinu antioksidansa kao jedna šalica šumskog voća pa bi začine doista bilo dobro što češće koristiti u prehrani, posebno u zimsko vrijeme

Začini su pravo blago koje jača organizam, ali i jelima daje specifičan okus. Ako do sada niste koristili njihove blagodati, vrijeme je da započnete. Za početak probajte s nekima od sljedećih začina i namirnica koje su nam pristupačne i mogu se koristiti u mnogim jelima.

Kurkuma

Podrijetlom je iz Indije, žute je boje i pomalo ljutkasta okusa, a osim što jela čini ukusnijim, ima mnoge blagodati za zdravlje. U posljednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume kurkumin izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili liječenje nekih stanja. Obiluje vitaminima C i E, a njihova je moć između ostalog i otapanje masnoća. Odlična je u prevenciji 'lošeg' kolesterola LDL koji oštećuje arterije i izaziva bolesti srca. Može ga sniziti i tako sprečava nastanak plaka i inhibira stvaranje krvnih ugrušaka, ali je otkriveno i da usporava starenje i Alzheimerovu bolest.

Kajenski papar

Kajenski papar, latinskog naziva Capsicum annuum, već se stoljećima koristi kao začin, ali i lijek jer pomaže kod probavnih smetnji ili loše cirkulacije. Kapsaicin koji se nalazi u kajenskom papru pomaže protiv začepljenosti nosa, ali i tjera organizam da više radi pa je dobar saveznik u borbi protiv viška kilograma. Zapravo sadržava 26 različitih nutrijenata, minerala, vitamina, ugljikohidrata itd. Ako ne znate otkuda početi, probajte s povrćem koje možete zapeći u pećnici ili ispirjati, ili ga stavite u umak za salate za pikantniji okus.

Đumbir

Prije svega, đumbir je odličan za zaštitu imuniteta pa je idealan tijekom zime kada vladaju viroze i prehlade. Studija na Tajlandu pokazala je da đumbir pospješuje kognitivne funkcije i pamćenje što je povezano s prevencijom Alzheimerove bolesti. Sve je više dokaza da đumbir ima neurozaštitnu funkciju pa se savjetuje da dnevno pojedete oko 100 grama naribanog đumbira u raznim jelima. Ako kuhate jela na ulju u koja planirate dodati đumbir, neka to bude na samom kraju jer bi inače mogla zadobiti gorak okus.



Cimet

Ukusan i idealan za zimska jela ili slastice, cimet je poput spomenutih začina odlično protuupalno sredstvo i pomaže kod snižavanja razine šećera u krvi što je važno kod dijabetesa. Također štiti srce jer smanjuje stvaranje kronično visokih razina triglicerida, a to se događa kada primjerice konzumiramo masnu hranu. Osim toga, istraživanja su pokazala kako samo miris cimeta poboljšava naše kognitivne sposobnosti, a unošenje u organizam znatno pojačava funkcije mozga.

Češnjak

Moglo bi se reći da je češnjak kralj borbe protiv upala te pomaže kod oporavka od viroza i prehlada. Alicin je kemijski spoj znanstvenicima već dugo poznat zbog antibakterijskih i fungicidnih svojstava. Stoga se vjeruje da češnjak djeluje protuupalno kod viroza i prehlada, protiv štetnih molekula kisika odnosno slobodnih radikala, radi kao prirodni razrjeđivač krvi, bori se protiv bakterija, blokira kancerogene stanice, usporava ubrzanu diobu stanica što je znak raka i pozitivno djeluje na obnovu DNK, sprečavanje herpesa ili bradavica. Iako postoji mnogo oprečnih studija, znanstvenici se slažu da češnjak može ublažiti i skratiti trajanje prehlada i viroza.

Kada se češnjak drobi ili sjecka, otpušta važni alicin koji za organizam ima spomenute koristi. Što sitnije sjeckate češnjak, on otpušta više alicina. Sadrži i vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide. Češnjak zapravo ima slabiju djelotvornost ako ga kuhate ili pečete. No ako ga nasjeckate i pustite da odstoji 10 do 15 minuta, pozitivni aktivni spojevi će se aktivirati i zatim ga kuhajte i pripremajte dalje po želji.

Kadulja

Kadulja je prepuna antioksidansa i po količini se nalazi odmah iza origana, a koristi se ne samo u jelima već i u prirodnoj medicini i potiče rad mozga. Ima snažno antiseptičko djelovanje pa se koristi za ublažavanje kašlja ili grlobolje i ispiranje usne šupljine te osim toga jača organizam potičući njegove obrambene mehanizme. Posebno je blagotvorna za žene jer balansira hormone, ublažava PMS i simptome menopauze.

Ružmarin

Ova biljka sadrži tvari koje stimuliraju naš imunitet, popravljaju cirkulaciju i probavu. Ružmarin djeluje i protuupalno te je zato koristan u ublažavanju jakih napada astme. Istraživanja su pokazala kako je ružmarin zaslužan i za pojačanu cirkulaciju krvi u mozak te bolju koncentraciju. Ružmarin je dobar izvor željeza i kalcija. Svježi ružmarin sadrži 25 posto više mangana nego sušeni, ali i 40 posto manje kalcija i željeza, vjerojatno zbog većeg sadržaja vode.