RUJANA JEGER SAVJETUJE

Za vezu su potrebna - muda

29.10.2009 u 10:02

Bionic
Reading

Čitatelju čija se djevojka boji života, tj. veze, te čitateljici kojoj se prijatelj želi uvući u gaćice, ali sa sigurne emocionalne udaljenosti, kolumnistica Rujana Jeger savjetuje da potraže nove partnere. One koji imaju muda

Ponekad se nađemo u situaciji da ne znamo što odabrati, posao, vezu ili život po vlastitim pravilima, a da bismo odabrali nešto od toga u određenom trenutku treba imati – muda. Muda su, piše Rujana, tradicionalni japanski termin za neproduktivnu i besmislenu aktivnost, a eliminiranje Muda je jedan od osnovnih ciljeva svake osobe koja je usmjerena na kvalitetu.

Damira muči to što se njegova djevojka boji života, ne želi riskirati i uložiti vrijeme i trud u vezu koja možda neće uspjeti te se zato posvećuje učenju, pa se on pita je li moguće da neke žene tako funkcioniraju i uskraćuju si sreću jer se ne mogu nositi istovremeno s poslom/faksom.

Teško je reći o čemu se tu točno radi, poručuje mu Rujana, 'ili joj nikada nisi bio dovoljno zanimljiv ili si joj dosadio pa se izgovara na faks. Drugim riječima, nemoj joj zamjerati i nađi neku sličniju sebi, onu koja ima Muda'.

Možda nekog poput Josipe, koju muči prijatelj koji bi joj se htio uvući u gaćice, ali po mogućnosti 's odgovarajuće emocionalne udaljenosti'. Ili se pak boji svojih osjećaja. U svakom slučaju, taj prijatelj opet nema ono potrebno – muda. U ovom slučaju to nisu 'japanska Muda, već ona klasična, balkanska proverbijalna muda - da odluči što zapravo hoće'.

Što je naša kolumnistica još savjetovala Damiru i Josipi, možete pročitati na Sexomatu