VRIJEDI ISPROBATI

Za tijelo i duh: Čak i ako niste nikad isprobali jogu, nećete imati problema svladati ove jednostavne vježbe

10.04.2020 u 16:12

Bionic
Reading

Zbog opasnosti od širenja koronavirusa puno više vremena provodimo u našim domovima, no to ne znači da trebamo zapostaviti redovitu tjelovježbu

Provoditi dan za danom u zatvorenom prostoru nije lako izdržati kako psihički tako fizički. Izolacija u vlastitom domu može potaknuti anksioznost, natjerati nas da se tješimo nezdravom hranom ili alkoholom.

Stoga svakako treba razmisliti o tjelovježbi kako bismo ojačali tijelo, ali i duh.

Čak ako niste nikad isprobali jogu ili mislite kako ne biste bili uspješni u tome, ovih nekoliko jednostavnih vježbi doista ne zahtijevaju prevelik napor. Ako vam u početku ne ide, nemojte odustajati, za sve treba vremena.

Ovi joga položaji zagarantirano nježno aktiviraju tijelo, uklanjaju osjećaj ukočenosti u mišićima, opuštaju um ... A ako izdržite po nekoliko minuta bolje ćete spavati.

Dobar trenutak za vježbanje je na kraju radnog dana, pa kad isključite računalo, maknite ga s mjesta na kojem ste radili i potražite mjesto udaljeno od buke i gdje vas nitko neće ometati.

Područja u dnevnom boravku ili u sobi pored prozora s prirodnim svjetlom su savršena mjesta. Prvo duboko udahnite.

'To svjesno disanje povećava energiju, smanjuje stres i pomaže u održavanju osjećaja spokojnosti', objašnjava učiteljica joge Isabel Manso. To je bitna tehnika jer ispunjava cijelo tijelo, a osobito mozak, kisikom, što nas drži koncentriranima.

Prvo sjednite na pod u udobnom držanju polu-lotosa, s ispruženim leđima i prekriženim nogama, a desnu nogu stavite na lijevu. Također možete leći na leđima s dlanovima okrenutim prema stropu. Zatvorite oči i polako udišite kroz nos - nastavite disati i pokušajte izvesti da vam zrak ispunjava područje trbuha. Polako izdišite kroz nos - neka to traje pet minuta kako biste opustili tijelo i um.

Evo nekoliko položaja koje mogu svladati i početnici:

Položaj 'sretna beba'

Položaj 'dijete'

Položaj 'most'

Položaj 'sukhasana' (ugodni položaj)