IZBJEGAVAJTE BORAVAK NA SUNCU

Vrlo visoka opasnost od UV zračenja

13.07.2009 u 13:55

Bionic
Reading

Nakon duljeg razdoblja promjenjivo oblačnog vremena, u ovome će tjednu oblaka biti malo, gdjegod čak i nimalo, doznajemo od Zorana Vakule iz Hidrometeorološkog zavoda. Stoga će indeks UV zračenja biti visok, a ponegdje i vrlo visok

Prognoza za utorak, 14. srpnja.

Tijekom ljeta u našem dijelu Europe to znači i visok, pa i vrlo visok UV indeks, mjeru jakosti sunčeva zračenja, odnosno broj od 1 do 11 koji pokazuje stupanj opasnosti od UV zračenja. Što je broj veći – veća je i opasnost. Povezan je s učincima na kožu pa je poželjno poduzimati zaštitne mjere, počevši od nošenja šešira sa širokim obodom do potpunog neizlaganja suncu. Podrobnije o UV indeksu i preporučenim zaštitnim mjerama pogledajte na prognoza.hr.

Na slici 1. prikazan je UV indeks za Hrvatsku i bližu okolicu za danas, a na slici 2. za sutra. Vrijednosti 8 i 9 označavaju vrlo visoku opasnost od UV zračenja. Za zaštitu se preporuča nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima te korištenje zaštitnih krema. Boravak na suncu između 11 i 16 sati valja smanjti što je više moguće. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta.

Tekst je objavljen na www.hrt.hr, a tportal ga prenosi u suglasnosti s gospodinom Vakulom.