CHAMPIONS OF CHANGE 2024

Vrhunski chefovi rade za ranjive skupine, od migranata do sirotinje brazilskih favela

25.05.2024 u 18:57

Bionic
Reading

Organizacija The World's 50 Best Restaurants koncem travnja objavila je pobjednike programa Champions of Change za 2024, heroje ugostiteljstva na čelu pozitivnih akcija i dugoročnog napretka unutar industrije i njihovih lokalnih zajednica.

Ta nagrada, inače dio nadolazećeg proglašenja 50 najboljih svjetskih restorana 2024. u srpnju u Las Vegasu, pokrenuta je 2021. kako bi se proslavile vrijedne inicijative u industriji dok se ugostiteljski sektor oporavljao nakon pandemije.

Ovogodišnje priznanje Champions of Change dodjeljuje se dvojcu sa sjedištem u Italiji, čija revolucionarna inicijativa podupire migrantice, i brazilskom chefu odlučnom pomoći u stvaranju bolje budućnosti za mlade u favelama Rio de Janeira. 50 Best će dati financijsku donaciju svakoj od pobjedničkih akcija, omogućujući primateljima nastavak razvoja njihove inicijative i podržavanje dugoročnog napretka u restoranskoj i gastronomskoj sferi.

Prvi dobitnik, Roots in Modena, model je društvenog poduzeća koje vode migrantice i danju djeluje kao prostor za zajednički rad, a navečer kao restoran, čiji je cilj prikazati kulturnu i ljudsku vrijednost najnovijih chefica-migrantica iz Modene. Caroline Caporossi, rođena u SAD-u, i Jessica Rosval, chefica rođena u Kanadi, u travnju 2020. osnovale su Udrugu za integraciju žena, čija je misija osigurati resurse za žene migrantice, kako bi se uključile u društvo i napredovale u poslu.

Zajedno sa suosnivačicom Mariom Assuntom Ioele, 2022. otvorile su Roots kao samoodrživi model društvenog utjecaja, mjesto susreta i inkubator za budućnost. To je prostor gdje migrantice u Modeni mogu učiti, raditi i graditi samopouzdanje, dok poduzimaju svoje prve korake prema karijeri.

Misija ekipe je jednostavna; pružiti migranticama, koje se drže skupinom u najnepovoljnijem položaju za društvenu i gospodarsku integraciju diljem EU-a, resurse za profesionalni razvoj. Od profesionalne obuke u kuhinji do podrške umrežavanja i pristupa tržištu rada, Roots ima za cilj podržati te žene i izvan kuhinje u stvaranju vlastitih budućih projekata, dok razvijaju vještine i samopouzdanje kako bi im pomogli osigurati buduće uloge u kuhinjama Modene i šire.

Udruga za integraciju žena, sastavljena isključivo od volonterki iz različitih kulturnih i profesionalnih sredina, svake godine obučava 12 žena u ciklusima od četiri mjeseca. Kandidatkinje preporučuju partneri iz zajednice i biraju ih na temelju jezičnih vještina, motivacije i strasti za pripremanje hrane, a jelovnik na kojem se vježbaju stalno se mijenja, inspiriran nacionalnošću tih žena.

Drugi dobitnik nagrade, Brazilac João Diamante, osnivač je društvenog projekta Diamantes na cozinha (Dijamanti u kuhinji), koji vodi tečajeve kuhanja, prehrane i ugostiteljstva za mlade ljude u nezavidnim položajima, koji žive u nekoj od više od 1400 favela Rio de Janeira.

Nakon što je i sam odrastao u faveli, Diamante je kao tinejdžer imao koristi od socijalnih programa prije nego što se pridružio brazilskoj mornarici, gdje je počeo raditi kao pomoćnik u kuhinji. Nakon pet godina tog rada, pohađao je fakultet gastronomije, prije usavršavanja u Parizu kod Alaina Ducassea, jednog od najvećih chefova naše ere. Međutim, osjećao se ponukanim vratiti se u Rio kako bi pomogao drugima u svojoj matičnoj zajednici te je 2016. osnovao Diamantes Na Cozinha, pomagajući otad više od 3000 ljudi.

Njegovu misiju potakao je gubitak nekoliko prijatelja, žrtvi nasilja, tijekom odrastanja. Diamante, naime, strastveno vjeruje da tinejdžeri trebaju zaštitu od organiziranog kriminala i ovisnosti o drogama, najčešćih problema u brazilskim favelama, a u tu borbu uključio se upisujući ljude od 16 godina starosti na svoje tečajeve. Time ne samo da pomaže pojedincima u izlasku iz siromaštva, već i poboljšanju brazilskog gospodarstva.

Diamantes na cozinha stvara novu generaciju ugostiteljskih profesionalaca putem tečajeva koji pokrivaju ugostiteljstvo, kuhanje, antropologiju hrane i izradu koktela. Od skromnih početaka u malom prostoru, gdje je morao naizmjenično održavati nastavu, sada obučava i do stotinu studenata na tečajevima koji traju jedan semestar. Ranije ove godine Diamante je otvorio i vlastiti restoran u Riju, Diamante Gastrobar, gdje većinu osoblja čine maturanti njegove škole.

Caroline Caporossi i Jessica Rosval ovako su doživjele nagradu:

'Kakva je samo čast primiti ovo priznanje 50 Besta! Tako smo ponosni na naše maturante. Uspjeh Rootsa omogućen je vrijednošću koju oni svakodnevno unose u našu kuhinju, a ova nagrada dodatna je potvrda ljudskog i ekonomskog kapitala žena iz svih krajeva svijeta'.

João Diamante, pak, kaže:

'Biti imenovan Šampionom promjene veliki je kompliment i zahvalan sam što je naš rad cijenjen. Ovaj je projekt pokrenut kako bi pomogao ljudima u situacijama socijalne ugroženosti u Riju na putu prema boljoj budućnosti i ponosan sam što to sada mogu podijeliti s globalnom javnošću'.