LJETNE RADOSTI U VLASTITOM DOMU

Vodeni efekti – osvježenje i ukras

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za sve one koji se ovog ljeta neće imati priliku rashladiti u prirodnim vodama – moru, jezerima ili rijekama - poručujemo: izuzetne vodene efekte možete stvoriti i u vlastitom domu te uživati u osvježavajućim trenucima i ljepoti koju prenose u prostor

Kada se temperature zraka dignu iznad 30°C, većina mašta o odlasku na ljetovanje i dodiru s hladnom vodom. Voda pobuđuje pozitivne asocijacije i osjećaje, pa je kao takva u opremanju doma potrebna iz funkcionalnih, ali i psihološko-estetskih razloga. Posvetite posebnu pažnju uređenju i opremanju kupaonice, ali i drugih prostora, npr. kućnog wellnessa ili vrta – terase, gdje su vodni efekti poželjni kako bi podigli kvalitetu interijerskog ili eksterijerskog prostora.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ljeto može biti zabavno i kod kuće

Moderno stanovanje estetiku podiže na visoku razinu te ona nužno postaje sjedinjena s funkcionalnošću. U slučaju kupaonice to znači da ležeća ili jacuzzi kada, tuš kabina i ostali elementi nemaju samo ulogu u održavanju osobne higijene već i podizanju estetskih doživljaja prostora. Komponenta dizajna pojedinih elemenata postaje izuzetno važna, jer stanovanje znači i uživanje u lijepom.

Osim dizajna pojedinih elemenata, izuzetno su bitni vodeni efekti koje proizvode, kako bi trenuci tuširanja, opuštanja i uživanja bili što ugodniji. Prilikom kupovine kupaonskih uređaja i opreme raspitajte se o tehničkim karakteristikama, jačini i vrsti mlaznica, opsegu mlaza, mogućnosti programirane izmjene njihove vrste i jačine te načinu održavanja i čišćenja, (kako se mlaznice vremenom ne bi začepile zbog kamenca). Tehničke karakteristike su izuzetno bitne kako biste pravovremeno osigurali dovod svih potrebnih instalacija na priključna mjesta.

Ležećoj kadi, tuš kabini ili jacuzziju osigurajte pravilan položaj u prostoru kako biste istinski mogli uživati u vodenim efektima. Pravilan položaj podrazumijeva laku dostupnost za korištenje i održavanje tj. čišćenje. Položaj ovih elemenata ne smije otežati pristup ostalim elementima i opremi u prostoru. Dimenziju željene opreme prilagodite raspoloživoj dimenziji prostora u koju ju smještate.

Omogućite ugodan pogled dok uživate u vodenim efektima svoga doma. Položaj orijentirajte prema staklenim površinama, koje otvaraju pogled prema prirodi, osobitim dijelovima vašeg doma ili zidu koji pruža mogućnosti osobitog oblikovanja ili obrade.

Protukliznost je bitna stavka kada se govori o kupaonskoj opremi i vodenim efektima. Poželjno je odabrati tuš kabine s protukliznim dnom, pogotovo u obiteljima s malom djecom ili starijim osobama. Protukliznost je bitna za kompletnu površinu kupaonskog ili vanjskog poda terase ili vrta, koji dolazi u kontakt s vodom te kao takav postaje

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

opasan za hodanje. Mogućnost ozljede pri izlasku iz ležeće ili tuš kade treba svesti na minimum.

Osobito atraktivne su ležeće kade i jacuzziji za vanjsku primjenu. Koliko god osvježavajući osjećaji bili pri dodiru s vodenim efektima u unutarnjim prostorima, još su kvalitetniji kada se to dogodi na vanjskom prostoru u direktnom kontaktu s prirodom. Ukoliko imate vlastiti vrt ili dovoljno veliku terasu, ne propustite kreirati ove izuzetne ugođaje.

Vanjske obične ili hidromasažne kade mogu biti ugradne ili nadgradne tj. gornji rub kade može biti u nivou poda terase ili uzdignut za njenu ukupnu visinu. Odabir ovisi o željama, ali i mogućnostima pozicije na koju je postavljate. Ukoliko imate vlastito dvorište i mogućnost ukopavanja, otvorene su vam sve opcije, no ako je postavljate na neku od etaža, odabir će zasigurno biti nadgradna kada. Ovisno o veličini kade i volumenu vode koji zaprima, provjerite projektirana opterećenja na željenoj poziciji te ih uskladite s opterećenjem napunjene kade tj. jacuzzija. Po potrebi, odaberite manji model.

Vodeni efekti su nezamjenjivo zadovoljstvo u vrućim ljetnim danima. Uživajte u njima ovog ljeta, ma gdje bili!

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi