ZA PREŽIVLJAVANJE

Vještine koje bi svaki dečko trebao znati

25.02.2011 u 10:20

Bionic
Reading

Iako se u našem društvu poslovi još uvijek vrlo rado dijele na muške i ženske, ipak moramo priznati da je ženski rod sve emancipiraniji. Stoga, ako misliš da ćeš uvijek uza sebe imati majku, baku ili jednog dana suprugu koja će kuhati, spremati i prati za tobom – grdno se varaš

Stoga je vrijeme da čim prije naučiš neke nove vještine, ako već nisi. Danas-sutra možeš otići na školovanje u drugi grad ili možda čak i državu pa će ti mnoge od ovih vještina biti od velike važnosti za ugodnije i lakše preživljavanje. Ako i ne planiraš odlazak na školovanje dalje od roditelja, trebaš znati da i njima svaka pomoć dobro dođe te će im laknuti kada zaključe: 'Ako nam se što desi, znamo da će se naš sinek znati pobrinuti za sebe!'

Kuhanje je također vrlo korisna vještina
Kuhati

Možda znaš umutiti jaje i napraviti kajganu, no možeš li zamisliti živjeti svaki dan od prženih jaja i eventualno skuhanih hrenovki? Hm, teško, zar ne? Stoga zaviri malo u kuhinju dok roditelji kuhaju neke od tvojih omiljenih obroka. Shvatit ćeš primjerice da kuhanje omiljenog variva od graha i nije božje slovo kakvim ti se prije činilo! Također, znaj da roštiljanje nije nešto što će zadovoljiti tvoje prohtjeve za kuhanjem. Ako si uz oca naučio grilati, ne znači da znaš sve i bilo bi dobro da naučiš skuhati nešto za pravim štednjakom.

Prati

Što prije nauči sortirati odjeću. Nikako ne miješaj bijeli i šareni veš kada ga stavljaš u perilicu. Također, nauči kako se pali perilica rublja, gdje se stavlja prašak, a gdje omekšivač. Nauči i na kojoj temperaturi se pere koji veš. Možda te od same pomisli na ovo već boli glava, ali ovo je također vrlo jednostavno i kada probaš samo jednom pitat ćeš se zašto već nisi to prije naučio!

Ni pranje posuđa nije bauk. Prve korake možeš naučiti već i iz samih, često iritantnih reklama za sredstva za pranje. Ukoliko imate perilicu posuđa, također se nauči služiti njome. Jako je bitno dobro složiti posuđe da stane više, ali i da se dobro opere. Nauči kamo ide tableta ili gel za pranje. Nikako nemoj tanjur nakon objeda ostaviti na stolu pa da netko drugi to kasnije gura u perilicu! Nisi više mala beba za kojom ukućani sve moraju skupljati i pospremati!

Peglati

Ideš na spoj, ali nema mame da ti ispegla omiljenu košulju? Ovo je pravo vrijeme za vježbanje ispravljanja nestašnih nabora na odjeći. Peglanje je mnogim ženama jedna od omraženijih aktivnosti pa imaj to u vidu kada drugi put majku zagnjaviš da ti nešto pegla. Svakako nauči ispeglati barem svoje hlače i majicu! Vidjet ćeš, to ti daje puno slobode – osjećaj da ne trebaš više ni o kome ovisiti ako ti zatreba nova, ispeglana majica!

Pospremiti krevet i obrisati prašinu

Kada je vojska bila obavezna, to se učilo tamo – dobro utegnuti plahtu i pospremiti krevet. Dakako, ne treba to biti vojnički pospremljen krevet, ali namjestiti jastuk i navući deku preko kreveta osnovno je što bi trebao napraviti. Uz to, trebaš naučiti mijenjati posteljinu.

Brisanje prašine mnogima je noćna mora, ali zapravo ju je dovoljno obrisati jednom tjedno, što, priznat ćeš, i nije neka prevelika frka.