nevidljiva prijetnja

Visceralna masnoća najopasnija je po zdravlje, a uz ove savjete možete je značajno smanjiti

05.01.2022 u 06:35

Bionic
Reading

Zdrava i uravnotežena prehrana i dovoljno tjelovježbe imaju izravan učinak na zdravlje, a jednu od većih opasnosti za zdravlje predstavlja visceralna masnoća, vrsta masti koja se nalazi unutar trbušne šupljine i okružuje vitalne organe

Kada je riječ o masnom tkivu, postoje dvije vrste, jedna je trbušna masnoća, za koju se možete uštipnuti, a druga je je visceralna mast, masnoća koja se nalazi duboko u trbušnoj šupljini. Visceralna masnoća nalazi se ispod mišićnog sloja i oblaže organe poput jetre, bubrega, srca i gušterače. Ta vrsta masti može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su određeni karcinomi, moždani udar, dijabetes tipa 2, pretilost, kardiovaskularne bolest i visoki kolesterol. Stručnjaci za eatthis.com otkrivaju najčešće uzroke nastanka visceralne masnoće i otkrivaju načine kako je se riješiti.

Kombinacija različitih uzroka

Doktor Jagdish Khubchandani, profesor javnog zdravstva na New Mexico State Universityju objašnjava: 'Jedan od najčešćih uzroka visceralne masnoće u SAD-u je stres, nedostatak tjelesne aktivnosti, loša prehrana i nedovoljno sna. Prehrana i nedostatak tjelovježbe posebno su štetni nakon 40. godine, i to u većoj mjeri kod muškaraca. S godinama tijelo teže prerađuje šećere, a upala i inzulinska rezistencija doprinose povećanom riziku od bolesti srca. Visceralna masnoća rezultira preranom smrtnošću i većim brojem komorbiditeta srca i krvnih žila.'

Unos prevelikog broja kalorija

Doktorica Stacie J. Stephenson, poznata kao 'The VibrantDoc' i priznata liderica u funkcionalnoj medicini, ističe važnost smanjenja unosa kalorija u cilju smanjenja visceralne masnoće. 'Visceralna mast prva je koja se 'topi' kada se smanji unos hrane. Čak i skromno smanjenje kalorija prvo će sagorjeti visceralnu masnoću.' Kako kaže, iako prvo priželjkujemo izgubiti potkožnu masnoću, jer je lako vidljiva, činjenica je da je ona znatno manje štetna za zdravlje. Brojna istraživanja pokazala su kako i gubitak malog broja kilograma te malo ograničenje unosa kalorija ima velike zdravstvene prednosti.

Unos premale količine proteina

'Protein je nedvojbeno najvažniji makronutrijent za gubitak kilograma i tanak struk. Dobro bi bilo svaki dan tijelu pružit oko 25-30% kalorija iz proteina kako biste vidjeli učinkovit gubitak kilograma i smanjili masnoću na trbuhu,' kaže Lindsey Desoto. Napominje kako su proteini toplinska hrana, što znači da tijelo sagorijeva više kalorija jednostavnim probavljanjem proteina u usporedbi s drugom hranom.

NEPRIJATELJI RAVNOG TRBUHA

Želite li stesati struk, ovo morate izbaciti s jelovnika

Pogledaj galeriju

Nedostatak sna

Nedostatak sna može dovesti do viših razina visceralne masti. Razlog tome može biti povišena razina kortizola, odnosno hormona stresa, koji doprinosi skladištenju visceralne masti ili činjenica da nedostatak sna također može povećati apetit i želju za hranom, posebno za onom s visokim udjelom šećera. 'Kada ste neispavani vjerojatnije ćete više jesti i vjerojatnije je da će se višak kalorija pohraniti kao visceralna mast. Kako biste to izbjegli i smanjili visceralnu masnoću, spavajte najmanje 7 sati spavati noću,' kaže Stephanie Hnatiuk.

Spor metabolizam

'Nakon 40. godine, naš metabolizam počinje usporavati, što znači da tijelo manje troši kalorije i prirodno počinje gubiti mišiće. Ako to želite spriječiti, to znači da morate početi mijenjati svoju rutinu - jesti manje i više vježbati,' kaže doktorica Sherry Ross. Napominje kako je korisno napraviti izbore – na primjer, odabrati desert ili čašu vina, te počet više ili intenzivnije vježbati.

Konzumacija alkohola

Konzumacija alkohola izravno je povezana s nakupljanjem masnoće na trbuhu. 'Umjereni do visoki unos alkohola povezan je s većim opsegom struka i debljanjem uslijed povećanog unosa kalorija i šećera koji se nerijetko nalaze u napitcima na bazi alkohola, smanjenja sagorijevanja masti, te poticanja osjećaja veće gladi i manje sitosti što pak uzrokuje loš izbor hrane,' napominje Julie Bednarski, izvršna direktorica Healthy Cruncha.