PRIRODNI SASTOJAK

[VIDEO] Znate li zašto je arganovo ulje toliko skupo?

03.09.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Litra arganovog ulja trenutno košta oko 1900 kuna što ga čini najskupljim jestivim uljem na svijetu

Prije samo 20 godina arganovo ulje koštalo je samo 20 kuna po litri, a moglo se kupiti jedino na cesti u Maroku. Danas košta sto puta više.

Razlog je prvenstveno pretvaranje sitne obiteljske proizvodnje u industriju vrijednu oko milijardu dolara. Marokanke su se okupile i osnovale kooperative koje se sad bave proizvodnjom arganovog ulja.

Arganovo ulje u Maroku se koristi u kuhinji, a danas je i popularni sastojak u luksuznoj kozmetici. Ulje se dobiva iz sjemenki endemskog stabla argana.

Berberi sjeverne Afrike stoljećima koriste arganove sjemenke, a način proizvodnje ulja ostao je gotovo isti. Prvi korak je branje zrelih plodova koji su već pali sa stabla.

Plodovi se zatim ostavljaju izložene Suncu i tako suše, nakon čega se gule kako bi se došlo do jezgre u kojoj se nalazi ulje. Važno je znati kako otvoriti jezgru na pravi način.

Litra ulja zahtijeva 40 kilograma arganovih plodova. Usitnjavanje jezgri se inače radi tradicionalnim metodama, no strojevi to čine znatno brže.

Arganovo ulje sad je poznato kao 'crveno zlato' zbog svoje vrijednosti. Jednoj osobi treba cijeli dan za dobivanje litre arganovog ulja.

Jedna od koristi stvaranja ženskih kolektiva koje danas proizvode arganovo ulje je i oporavak lokalnih ekosustava. Stabla čuvaju tlo od erozije i pretvaranja u pustinju, a životinje se hrane plodovima i hlade u njihovoj sjeni. Danas se oko tri milijuna ljudi bavi proizvodnjom arganovog ulja.

S obzirom da se godišnje još uvijek proizvodi relativno malo ulja u industrijskim razmjerima, cijena mu je vrlo visoka. No, planovi za širenje proizvodnje već su pokrenuti.

S obzirom na male količine proizvedenog arganovog ulja proizvodi koji ga koriste kao sastojak često ga razrjeđuju i mijenjaju raznim drugim kemijskim spojevima.

Postoji znatno jeftinije arganovo ulje koje se dobiva strojnom obradom, no kozmetički divovi poput L'Oréala obećali su podržati tradicionalnu proizvodnju i ženske kolektive u Maroku.