OPUŠTANJE ZNOJENJEM

[VIDEO] Zazirete od saune? Možda vas ove njene zdravstvene blagodati razuvjere

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 04.01.2021 16:49
  • Objavljeno 04.01.2021 u 16:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Sauna je zagrijana drvena prostorija čija je svrha opuštanje

Sauna svoje korijene ima u Finskoj, no danas se može naći širom svijeta. Iako se znojenje u vrlo zagrijanom prostoru čini kao čudan način opuštanja, sauna zapravo pruža niz zdravstvenih koristi.

Toplina pojačava cirkulaciju krvi. To je zato jer viša temperatura širi krvne žile dok istovremeno pojačava rad srca. Pojačana cirkulacija krvi ubrzava oporavak mišića i poboljšava rad zglobova.

Jedno istraživanje napravljeno u Finskoj pratilo je zdravlje osoba tijekom 20 godina. Među zanimljivim rezultatima bio je podatak da osobe koje koriste saunu najmanje jednom tjedno imaju značajno manju šansu smrti od kardiovaskularne bolesti, bolesti koronarnih arterija ili srčanog udara. Štoviše, češće korištenje saune dodatno smanjuje rizike srčanih bolesti.

Stručnjaci smatraju da je razlog boljeg kardiovaskularnog zdravlja kod osoba koje koriste saunu jer tijelo izlaganje toplini tretira kao vježbanje. Iako prevladava mišljenje da se vježbanje ne bi trebalo zamijeniti odlascima u saunu, nema sumnje da opuštanje u zagrijanoj prostoriji pruža dodatne zdravstvene koristi.

Sauna je također dobra za gubitak neželjenih kilograma. Razlog je ponovo pojačani rad srca. Samo 20 minuta u sauni može pomoći s gubitkom oko 500 kalorija.

Znojenje sudjeluje u izbacivanju štetnih tvari iz tijela. Sauna je jednostavan način kako poboljšati čišćenje kože od raznih otrovnih elemenata poput olova, arsena i kadmija.

Gotovo je suvišno reći da sauna smanjuje stres. Kad uđete u saunu, odsjekli ste se od vanjskog svijeta. Nemate nikakvu spravu u rukama i jedino što možete učiniti je sjesti i opustiti se. Pojačani rad srca dovodi do povišenog lučenja endorfina po tijelu što dovodi do dodatnog opuštanja i osjećaja zadovoljstva.

Na kraju, u sauni ne morate biti sami. Možete to iskustvo podijeliti sa svojim prijateljima.

No, prije nego se zaputite u najbližu saunu, posavjetujte se s liječnikom jer pojačani rad srca može biti riskantan za osobe s visokim krvnim tlakom ili za ljude koji već boluju od neke srčane bolesti.

Svakako nemojte konzumirati alkohol ili lijekove koji spriječavaju znojenje prije odlaska u saunu. Nemojte u sauni provesti više od 15 do 20 minuta.

Nastojite se nakon saune postupno ohladiti. Nemojte zaboraviti popiti čašu ili dvije vode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!