CIGARETE UBIJAJU

[VIDEO] Pušači imaju tri puta veću šansu prerane smrti od srčanih bolesti

30.10.2020 u 19:18

Bionic
Reading

U usporedbi s nepušačima osobe koje puše imaju značajno veću šansu prerane smrti od srčanih bolesti, pogotovo ako su tu lošu naviku stekli u mladosti

Pušači imaju tri puta veću šansu prerane smrti od srčanih bolesti nego nepušači, a taj rizik raste kod osoba koje su tu lošu naviku stekle prije punoljetnosti. To je zaključak istraživanja objavljenog u časopisu Journal of the American Heart Association.

Osobe koje prestanu pušiti između 15. i 34. godine ne razlikuju se od nepušača kad je u pitanju rizik smrti od srčanih bolesti i moždanog udara. To se mijenja za osobe koje su prestale pušiti između 35. i 44. godine. Njima rizik prerane smrti raste za 20 posto.

Najgore je onima koji prestanu pušiti između 45. i 64. godine. Takve osobe imaju 70 posto veću šansu umrijeti od srčanih bolesti ili moždanog udara nego nepušači.

Pušenje kroz srčane bolesti ubija oko 100.000 Amerikanaca godišnje. Oko 25 milijuna Amerikanaca puši svakodnevno, a oko pet milijuna pušača tu je naviku steklo prije navršenih 15 godina.

Znanstvenici su usporedili podatke prikupljene od 1997. do 2014. i usporedili ih s rezultatima svog istraživanja. Epidemiolog sa Sveučilišta Oxford u Engleskoj Blake Thompson i njegovi kolege proučili su povijesti bolesti i životne navike 390,929 pušača i nepušača u dobi od 25 do 74 godine.

Potrebno je provesti daljnja istraživanja učinaka pušenja od rane mladosti na zdravlje srca, dišnog sustava te kakve utjecaje ima na obolijevanje od raka.

'Dob u kojoj osoba prestane pušiti važan je i često zanemaren čimbenik, a oni koji su rano počeli pušiti imaju iznimno visok rizik prerane smrti od kardiovaskularnih bolesti. No, prestanak pušenja može značajno smanjiti taj rizik, pogotovo ako osoba prestane pušiti rano. Pomaganje ljudima da prestanu pušiti jedan je od glavnih globalnih prioriteta vezanih uz zdravlje', rekao je Blake Thompson.

Ukratko, svaki je dan dobar dan za prestanak pušenja.