OD RASTEZANJA DO VOŽNJE BICIKLA

[VIDEO] Pomoći će vam na više načina: Ove vježbe dokazano ublažavaju simptome depresije

25.08.2020 u 17:40

Bionic
Reading

Istraživanje objavljeno u časopisu Psychological Medicine ukazuje da se vježbanjem mogu smanjiti simptomi depresije

Aerobičke vježbe umjerenog intenziteta mogle bi pomoći osobama koje pate od depresije, pogotovo mlađima. Nedavno napravljeno istraživanje u kojem su subjekti tri puta tjedno vozili bicikl ili hodali na traci za trčanje po 45 minuta nakon osam tjedana pokazali su 55 posto smanjenja simptoma depresije.

Osobe koje su se samo rastezale tri puta tjedno nakon osam tjedana iskusile su 31 posto smanjenja simptoma depresije.

'Naši rezultati poklapaju se s već postojećim podacima koji podupiru aerobičko vježbanje kao dobru metodu olakšavanja simptoma depresije. Naravno, iako je vježbanje općenito dobro za zdravlje, nemoguće je proglasiti ga čudesnim lijekom koji će biti učinkovit za svakog pacijenta', rekao je jedan od znanstvenika koji je radio na istraživanju i izvanredni profesor kineziologije na Sveučilištu Rutgers, Brandon L. Alderman.

Prema američkom Centru za kontrolu i sprječavanje bolesti (CDC) oko osam posto Amerikanaca u dobi od 12 godina i više ima simptome depresije. Jedan dio osoba koje pate od depresije imaju loše reakcije na lijekove pa je vježbanje moguća alternativa.

Istraživanje Sveučilišta Rutgers provedeno je na relativno malom broju mlađih odraslih osoba s ozbiljnim simptomima depresije. Znanstvenici su također pokušali otkriti postoji li profil osoba na koje vježbanje bolje radi kao terapija za depresiju.

Istraživanje ukazuje da osobe koje bolje reagiraju na nagrađivanje također imaju više koristi od vježbanja kao terapije za depresiju.