AKADEMSKA ZAJEDNICA NA VISU

VERN otvorio Međunarodni sveučilišni centar na Visu

08.09.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Centar je već ugostio mlade startup poduzetnike, a trenutačno se u njemu obrazuje grupa hrvatskih i međunarodnih studenata

Na Visu je danas svečano obilježen početak rada Međunarodnog sveučilišnog centra VERN' - Vis. Realizacija ovog projekta rezultat je uspješne suradnje grada Visa i Veleučilišta VERN', i dio je VERN'ova projekta 'Otočka inicijativa' koji je usmjeren revitalizaciji hrvatskih otoka, te predstavlja jednu od mogućih smjernica za održivi razvoj otoka.

Sudionicima su se na otvorenju obratili Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta VERN', dekan Goran Radman, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić te gradonačelnik grada Visa Ivo Radica.

'Na Visu nam je želja pokrenuti programe koji će tijekom cijele godine, izuzev ljetnih mjeseci, privlačiti studente i osiguravati stalnu cirkulaciju mladih na otoku', izjavio je povodom otvorenja Branko Štefanović.

Lokalna zajednica od samog se početka partnerski uključila u realizaciju ovog projekta, budući da se time omogućava povećani broj dolazaka gostiju i izvan turističke sezone, te potiče rast poduzetničkih aktivnosti na otoku.

Značaj otvaranja Međunarodnog sveučilišnog centra već su prepoznali i međunarodni partneri. Tako je u suradnji s Američkim veleposlanstvom u RH prošloga tjedna na Visu održan startup kamp za mlade poduzetnike, a trenutno je u tijeku održavanje Erasmus međunarodne ljetne škole, pod nazivom 'Osnaživanje za održivost i održivi razvoj u turizmu'. Riječ je o trogodišnjem programu ljetne škole koji je u potpunosti financiran iz sredstava mobilnosti za intenzivne Erasmus programe Europske unije i na kojem tijekom dvotjednog ciklusa sudjeluje 50 studenata i profesora iz Finske, Poljske, Slovenije i Hrvatske.

'Ugodno sam iznenađen nastavnim sadržajem ljetne škole, ali i ovim mjestom. Naučili smo vrlo korisne stvari, ne samo o turističkoj industriji, već i o održivom razvoju i društvu općenito. Učiti i raditi u ovakvom okruženju zaista je drugačije. Prirodne ljepote jednostavno vas nadahnjuju za rad i zasigurno utječu na način na koji radite i kao se ponašate za vrijeme nastave', prenio nam je svoje dojmove Stefan, jedan od sudionika ljetne škole i student finskog Sveučilišta Vaasa.