POSAO OD 8.5 MILIJARDI DOLARA

Veliko preslagivanje u svijetu mode: Versace, Michael Kors i Jimmy Choo imaju nove vlasnike

10.08.2023 u 18:23

Bionic
Reading

Tapestry, 'roditeljska' kompanija u čijem su vlasništvu Coach, Kate Spade i Stuart Weitzman, šokirala je Wall Street objavom kako će potrošiti nevjerojatnu svotu od 8,5 milijardi dolara na kupnju Capri Holdingsa, kompaniju koja upravlja i brendom Michael Kors

Tapestry je najavio da će potrošiti 8,5 milijardi dolara, odnosno 57 dolara po dionici, za kupnju konkurentskog Capri Holdingsa.

Ovom će transakcijom Tapestry koji upravlja brendovima Coach, Kate Spade i Stuart Weitzman tako dobiti kontrolu nad Versaceom, Michaelom Korsom i Jimmyjem Chooom stvarajući moćnu američku modnu kompaniju koja se može bolje natjecati s većim europskim konkurentima na globalnom tržištu luksuza.

Luksuzne tvrtke iz SAD-a stalno zaostaju za svojim europskim konkurentima poput LVMH (LVMH.PA), koji posjeduje 75 brendova, uključujući Tiffany & Co. te poznate brendove Louis Vuitton i Dior. Akvizicija Caprija također bi mogla označiti oživljavanje sklapanja poslova u luksuznom prostoru u SAD-u, budući da su europske velike tvrtke već 'zgrabile' najpoznatije modne brendove.

'Ova kombinacija proširuje naš globalni doseg', izjavila je izvršna direktorica Tapestryja Joanne Crevoiserat tijekom konferencijskog poziva o strateškom obrazloženju kupnje.

REVIJA U HOLLYWOODU

Versace okupio vojsku slavnih na modnom spektaklu; pogledajte njihove stajlinge

Pogledaj galeriju

U međuvremenu, dionice Caprija porasle su 59 posto na 54,82 dolara u trgovini prije tržišta. Dionice Tapestryja pale su za 4 posto na 39,54 dolara jer su neki na Wall Streetu počeli sumnjati u potrebu 'povlačenja okidača'.

'Dogovor smatramo pozitivnim za dioničare Caprija, ali smo iznenađeni što bi Tapestry želio kupiti tvrtku s obzirom na postojeće sličnosti s brendovima, zamah s trenutnom strategijom i potencijalne probleme s izvršenjem', rekla je analitičarka Jefferiesa Ashley Helgans.

Analitičar BMO Capital Markets Simeon Siegel također je rekao da je dogovor došao kao 'iznenađenje'.

Zatvaranje ugovora očekuje se 2024. a dogovor će se financirati kombinacijom novog duga i gotovine u bilanci.

Transakcija označava sljedeće poglavlje za izvršnu direktoricu Tapestryja Joanne Crevoiserat. Crevoiserat se pridružila Tapestryju 2019. kao glavni financijski direktor nakon uspješnih mandata kao financijski direktor i operativni direktor Abercrombie & Fitch. U listopadu 2020. Crevoiserat je imenovana glavnom izvršnom direktoricom usred velikih borbi za brendove Coach i još uvijek novostečenu Kate Spade.

Dugogodišnja maloprodajna izvršna direktorica brzo je krenula u akciju kako bi smanjila stotine milijuna troškova zatvaranjem trgovina i smanjenjem broja zaposlenih u tvrtki.

Također je pobojšala način na koji se nove torbice i modni dodaci plasiraju na tržište što je pomoglo da zalihe budu pod kontrolom, a marže solidne.

Tapestry je zabilježio i ubrzanje rasta zarade sa 4,5 posto u fiskalnoj godini koja je završila u lipnju 2020. na 9,5 posto u fiskalnoj godini koja je završila u travnju 2023. Analitičari očekuju da će Tapestry povećati zaradu za 12,4 posto u svojoj tekućoj fiskalnoj godini. 'Brzo smo krenuli u transformaciju naše tvrtke', dodala je J. Crevoiserat.

Treba istaknuti i da su dionice Tapestryja stekle oko 92 posto otkako je Crevoiserat preuzela ulogu izvršne direktorice. U međuvremenu, transakcija također predstavlja važno poglavlje poslova u svijetu luksuzne odjeće.

U posljednje tri godine LVMH je potrošio 15,8 milijardi dolara za kupnju Tiffany & Co. i 3,5 milijardi dolara za većinski udio u Birkenstocku. Samo ove godine Kering je kupio 30 posto udjela u Valentinu za 1,7 milijardi dolara i potrošio 3,8 milijardi dolara kako bi prikupio sve proizvođače luksuznih parfema Creed. Sa svoje strane, Capri je potrošio 2,1 milijardu dolara za kupnju Versacea 2018. i 1,2 milijarde dolara za Jimmy Choo 2017.