TAJNA DUŽEG ŽIVOTA

Velika guza i deblja bedra smanjuju rizik od bolesti

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.10.2010 07:48
  • Objavljeno 06.10.2010 u 07:48
gola žena guza

gola žena guza

Izvor: Corbis / Autor: Creasource

Tko kaže da treba očajavati nad većom guzom i debljim bedrima. Možda se ne možemo ugurati baš u svaku krpicu koja nam zapne za oko, no zato se možemo tješiti da ćemo živjeti dulje

Američki znanstvenici došli su do zaključka da veća stražnjica i jača bedra smanjuju rizik od obolijevanja od raznih bolesti. Prijašnja su istraživanja pokazala da previše masnih naslaga na području trbuha povećava rizik od obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa, dok nakupljanje masnih naslaga na području stražnjice i gornjeg dijela nogu taj rizik smanjuje.

Zato su znanstvenici iz Klinike Mayo istraživali kako se povećavaju masne naslage na određenim dijelovima tijela. Pokazalo se da masne stanice na području bedara i stražnjice rastu tako da im se povećava veličina, ali ne i broj, što nije slučaj s masnim stanicama na predjelu trbuha i struka.

Ova nova saznanja, tvrdi dr. Michael Jensen koji je vodio istraživanje na Klinici Mayo, zapravo preispituju ideju da povećan kapacitet masnih stanica u tijelu kod odraslih osoba ostaje stabilan. On vjeruje kako povećan kapacitet tijela da proizvodi masne stanice u donjem dijelu tijela stvara neki oblik zaštite gornjeg dijela tijela, koji pomaže organizmu da se bori protiv bolesti.

Ovo bi istraživanje moglo objasniti dobrobiti kruškolikog oblika tijela, a također se podudara s mišljenjem da je omjer struka i bokova puno bolji pokazatelj nečijeg zdravlja nego BMI indeks. U budućnosti bi se lijekovi koji mogu promijeniti način na koji se masne naslage skladište u tijelu mogli koristiti u borbi sa srčanim oboljenjima i raznim drugim bolestima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi