'POLA LITRE LJUBAVI'

Velika akcija darivanja krvi u Zagrebu

  • Autor: B.Š.
  • Zadnja izmjena 09.02.2016 20:28
  • Objavljeno 09.02.2016 u 20:28
TRANSFUZIJA DARIVANJE KRVI

TRANSFUZIJA DARIVANJE KRVI

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kao što većina zna, krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek - darivatelj krvi. Svi mi i naši bližnji, ako/kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo i isključivo o dobrovoljnim darivateljima krvi

Godišnje se, pišu u iz Udruge darivatelja krvi, izvrši na tisuće operacija u Republici Hrvatskoj, a iste se ne bi mogle ostvariti da nema osiguranih dostatnih zaliha sigurne krvi. Treba napomenuti i da stanovništvo Zagreba i Republike Hrvatske stari, te da se susrećemo s problemom. S jedne strane dolazi do pojačane potrebe za krvi (starije osobe, narušeno zdravlje, operacije...), a s druge strane sa smanjenim brojim onih koji krv mogu darovati.

Uz to, podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje prikupi 38 doza krvi/1000 stanovnika, iako postoje uvjeti da dobrovoljno davalaštvo krvi kod nas bude razvijeno kao i u Zapadnoj Europi (50 darivanja/1000 stanovnika). Stoga je izuzetno važno kontinuirano raditi na promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Zbog toga Udruga darivatelja krvi u suradnji sa Crvenim Križem Grada Zagreba (u četvrtak, 11.02.2016. godine, 13.00 - 18.00 h, u sjedištu Crvenog Križa Grada Zagreba, Ilica 223) organizira veliku akciju darivanja krvi, te poziva sve koji mogu da se pridruže i tim plemenitim i nesebičnim činom pomognu u ozdravljenju potrebitima. 


Nadamo se da ćete i Vi, kao i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prepoznali našu predanosti i aktivnosti, a koje su nesumnjivo od općeg dobra i od posebnog interesa za naše građane. Udruga darivatelja krvi jedini je dobitnik Nagrade ‘Medicina’, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za 2015. godinu. Nagrada 'Medicina' dodjeljuje se za humanost i etičnost u čast i slavu Medicine, Domovine i Čovjeka, u znak zahvalnosti u spašavanju ljudskih života. To je jedno od najvećih priznanja koje dodjeljuje Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!