BRZO I LAKO

Uz ove trikove za čišćenje uštedjet ćete vrijeme

06.04.2013 u 08:15

Bionic
Reading

Tko danas ima dovoljno vremena za detaljno čišćenje kuće, a kada se još dogode sitne nezgode poput iskipjelog ručka, sve se čini gorim nego što jest. Evo nekoliko ideja za čišćenje koje bi trebale uštedjeti vrijeme

1. Plastične posude

Rajčica i ostala slična hrana vrlo često ostavljaju tragove na plastičnim posudama, čak i nakon pranja, piše Real Simple. Kada je lijepo vrijeme, posude možete staviti na sunce i izblijedit će im boja. Prethodno ih namažite sokom limuna.

2. Prljav hladnjak

Imate li razlivenih tekućina po hladnjaku, poput soka ili mlijeka, odmah ih obrišite krpom koja ima vlakna od mikrofibre. Takve su krpe pomalo abrazivne pa će dobro očistiti svaku površinu u hladnjaku.

3. Zapečeni šećer

Dobra stvar kod šećera je ta da se rastvara i topi. U posudu u kojoj je zagorio nalijte vruće vode, kratko ostavite pa izlijte. Ostane li ga u posudi, ponovite postupak.

Tekućinu koju ste prolili obrišite tkaninom od mikrofibre
4. Zapečeni štednjak

Ako vam se prolila hrana po štednjaku, probajte ga obrisati nakon kuhanja, čim se malo ohladi, da se prljavština ne skori. Uzmite mokru krpu i malo je ostavite na prljavštini da se namoči, a zatim pritisnite i obrišite površinu.

5. Zapečeno jaje

Ako ste pekli jaje koje se zalijepilo za tavicu, samo dodajte tople vode koja treba zavriti nekoliko minuta pa ćete ostatke jajeta samo oguliti.

6. Cjedilo

Ako vam je na cjedilu ostala sasušena hrana i tvrdoglavo se zalijepila na rupicama, najprije ga kratko uronite u toplu vodu, a kada ostaci hrane omekšaju, maknite ih čačkalicom.

7. Ribež

Nemojte ga prati u perilici posuđa ili dugo ostavljati u vodi jer će zahrđati. Ako ste primjerice ribali limun, ostavite ga na toplom štednjaku ili radijatoru da se korica sasuši i zatim je samo obrišite, a ribež ručno operite.

8. Ulje iz friteze

Kada se friteza potpuno ohladi, izlijte ulje i spremite ga u plastičnu vrećicu pa zatvorite i bacite u smeće. Niti slučajno nemojte usipati ulje u sudoper ili wc jer može začepiti odvode.

9. Velika masna tavica ili lonac

Ako ste kuhali ili pekli nešto u velikom posuđu, teško ga je oprati u sudoperu. Zato ulijte vodu i pustite neka prokuha na štednjaku nekoliko minuta, a ako je zapečeno, promiješajte na dnu nekoliko puta drvenom kuhačom. Na kraju izlijte vodu i operite do kraja sapunicom i spužvicom. Veliko posuđe možete lakše oprati u kadi.

10. Rešetka za roštilj

Čim ispečete meso, očistite rešetku žicom i pokrite roštilj velikim poklopcem. Kako se ugljen bude hladio, stvarat će toplinu i dodatno otopiti ostatak masnoća. Poslije samo spremite rešetku jer malo masnoće na njoj ne smeta.

11. Zagorjelo mlijeko

Ostalo vam je zagorjelo mlijeko na rubovima lonca ili tave kada ste primjerice radili bešamel? U sipajte nekoliko žličica soda bikarbone i vode pa pustite da prokipi. Zagorjeli ostaci mlijeka sami će otpustiti i plutati na vodi.

12. Porculan s flekama

Imate li ovaj problem, potrebne su vam tablete za čišćenje zubnih proteza. Porculan uronite u sudoper napunjen vodom, ubacite tableticu i gledajte kako fleke nestaju.