UŽIVAJTE U DOSADI

Usporite, kronična zaposlenost je loša!

03.07.2014 u 12:30

Bionic
Reading

U vremenu u kojem pojam dosade gotovo da i ne postoji, u kojem ćete prazninu u trenu popuniti novom igricom na mobitelu ili downloadom nove pjesme, članak objavljen na scientificamerican.com bavi se upravo dosadom i njezinom blagodati za kreativnost, ali i opsjednutosti poslom

Ljudi se čak i odmaraju samo kako bi već sutra bili u pogonu i produktivniji. Istraživanje koje je još 2012. proveo Harris Interactive za Hotwire.com otkrilo je i šokantan podatak: Amerikancima naime u prosjeku ostane devet neiskorištenih dana odmora.

Istraživanje s dr. Sandijem Mannom, psihologom na Sveučilištu Central Lancashire, na čelu otkrilo je pak kako je period dosade nužan jer nakon njega postajete kreativniji.

Grupi ispitanika istraživači su dali zadatak da 15 minuta kopiraju telefonski imenik. Nakon što im je postalo iznimno dosadno ponuđen im je test kreativnosti. Druga grupa nije prošla fazu dosade i dobila je isti test. Pokazalo se da su ispitanici koji su kopirali imenik bili kreativniji od onih koji nisu bili izloženi dosadi.

Dosadu je odlično opisao pisac komedija Graham Linehan.

'Morao sam instalirati sve te programe kako bih onemogućio pristup internetu i kako bi me to prisililo na dosadu. Dosada je ključan element pisanja, a internet zbilja otežava dosadu. Kreativni proces zahtijeva određeni period dosade', rekao je Linehan.

Voditelj istraživanja, dr. Mann povukao je paralelu između dosade i posla.

'Uvijek se smatralo da dosadu na poslu treba eliminirati, no možda treba napraviti upravo suprotno - prihvatiti dosadu kako bismo postigli pun potencijal kreativnosti', pojasnio je Mann, dodajući kako šefovi koji zahtijevaju stalnu zaposlenost i okupiranost potkopavaju kreativnost svojih ljudi.