KAKO SE ORGANIZIRATI

Upravljanje vremenom: Vještina koju svi možemo uvježbati

28.12.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Vjerujem da nisam jedina koja se suočila s problemom zvanim 'dan mi traje prekratko'. Zapravo je istina da dan traje dovoljno dugo, ali ne znamo dobro rasporediti svoje vrijeme. Nekima su rješenje tehnika organizacije vremena Pomodoro i slične metode, a meni malo koncentracije i tehnologija

7.00 Alarm na mobitelu označava buđenje. Pola sata rezervirano je za šetanje sa psima i još pola sata za spremanje za posao. Sve to upisano je u aplikaciju kojom pokušavam u 24 sata ispuniti sve svoje obveze – posao, kuća, učenje, vježbanje i druženje s prijateljima, koje je postalo rijedak luksuz. Dobro, u 14 sati – trudim se spavati barem devet sati. Preostalih sat vremena razmišljam o smislu života.

Dok sam još bila studentica, vjerovala sam u vlastite sposobnosti pamćenja svega što je bitno. Kasnije sam se uvjerila da moj mozak ipak nije najbolji podsjetnik ili je tih obveza jednostavno postalo previše. Zapisivanje na papir također ne pomaže uvijek jer papir nema alarm koji bi me podsjetio da ga pogledam. Zbog toga mi nije pomogla metoda kolegice koja sve obveze zapisuje na post-it papiriće, iako se na prvu činilo kao idealno rješenje.

8.33 Pogled na sat – dobro je. Čekam tramvaj, bit ću na poslu za 15-ak minuta. Dok čekam, na satu listam pristigle mailove i dnevne obveze. Da, na satu. Budući da mi teorije o tome kako organizirati vrijeme ne pomažu, oslanjam se na tehnologiju. Na mobitel zapisujem sve obveze i podsjetnike i sinkroniziram ga sa svojim pametnim satom Samsung Gear S2. Neki će reći da je tehnologija od nas napravila nesposobnjakoviće, no jesmo li ranije imali toliko kontakata u adresaru, slali toliko mailova, organizirali toliko sastanaka? Za mene je tehnologija napredak – sredstvo koje nam pomaže ostvariti još više ciljeva.

8.53 Već spremno sjedim za računalom u uredu. Mailovi su pregledani još na putu do posla i sada samo moram odgovoriti na one važnije. Kalendar na Gearu kaže mi da danas imam edukaciju u 19 sati. Odmah se bacam na redovne obveze kako me one izvanredne ne bi iznenadile.

10.00 Podsjetnik! Danas se šalje izvještaj. Iako ga svaki tjedan šaljem, svaki treći tjedan uspjelo mi se dogoditi da zaboravim na to. Nije baš najugodniji osjećaj kad te netko na to mora podsjetiti. Od sada imam podsjetnik za to i sve druge redovne obveze. Koliko god redovne bile, katkad ih druge obveze ili umorna glava potisnu negdje iza.

Sat: Novo – stara tehnologija


Opet ću se vratiti u prošlost, ali ova nova tehnologija podsjetila me na staru, koju smo izbacili s dolaskom nove. Otkad sam dobila mobitel uopće nisam nosila sat. Kad bih htjela znati koliko je sati, pogledala bih na mobitel što je bilo malo teže napraviti tijekom vožnje bicikla i nepristojno na sastanku ili predavanju. Što hoću reći? Zapravo mi je nedostajao taj sat i ovi pametni satovi pravo su osvježenje. Mislim da štedim na vremenu već i na smanjenom broju izvlačenja mobitela iz džepa!

13.00 Pola sata pauze za ručak. Dok hodam po hranu Samsung Gear S2 mjeri mi korake i obavještava o novopristiglim mailovima. Ništa hitno nije stiglo - mogu na miru ručati. Stigla je i poruka od mame – zanima je jesam li dobro. Javit ću joj se kad se vratim u ured.

Kako dan odmiče, ispunjavam dnevne zadatke koje pratim pogledom na ruku. Budući da danas imam edukaciju, ne stignem vježbati. Ostat ću na poslu do 18 sati i onda ravno na faks.

19.00 Mobitel je u torbi na bešumnom, mogu se koncentrirati na predavanje. Ako se nešto važno na poslu i dogodi, stići će mi obavijest na Gear. Na sreću, danas nije bila gužva na poslu pa se sat ne javlja.

U glavi si dodajem kvačicu za uspješno odrađen dan. Svi poslovni zadaci su odrađeni, odslušala sam predavanje, čula se s mamom, doduše, nisam stigla vježbati, ali još ću se prošetati sa psima. Za druženje je rezervirana subota. Za to mi ne treba podsjetnik.

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji sa Samsungom kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.