RAZOČARAVAJUĆA LISTA

Umirovljenicima je bolje u Sloveniji, nego u Hrvatskoj

03.10.2013 u 10:17

Bionic
Reading

Prema studiji koju je u 91 zemlji diljem svijeta provela organizacija UN fund for population and development, najbolja je država za starije osobe Švedska, a Hrvatska se nije našla ni u prvih trideset. Naime, prema istraživanju, Hrvatska je po pitanju uvjeta za starije tek na 41. mjestu

Organizacija UN fund for population and development provela je istraživanje po pitanju države koja ima najbolje uvjete za starije osobe, a 91 zemlja poredana je s obzirom na indeks Global AgeWatch.

Global AgeWatch Index izračunat je na temelju 13 faktora koji su svrstani u četiri osnovne kategorije: sigurnost prihoda, zdravstveno osiguranje, zapošljavanje i obrazovanje te 'enabling environment', što je relativno nov, složen koncept koji uključuje uređenost društva u smislu demokracije, političke stabilnosti, ljudskih prava i sl.

Švedska je najbolje mjesto za starije


Prema istraživanju, Švedska je najbolja zemlja za starije, a odmah iza nje su Norveška, Njemačka, Nizozemska i Kanada. Hrvatska se nalazi tek na 41. mjestu, a susjedna je Slovenija na 20. mjestu. Pri dnu ljestvice, a time i najgore zemlje za starije su Ruanda, Jordan, Pakistan, Tanzanija i Afganistan.