KOJA JE TVOJA?

Uloga koju igraš u školi

02.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Svatko od nas igra neku ulogu u životu. Jedni su štreberi, drugi ulizice, treći kuleri. Koju ulogu ti najčešće igraš dok si sa svojim vršnjacima u školi?

Jay McGraw u svojoj knjizi 'Životne strategije za tinejdžere' smatra da uloga koju igramo drugima prenosi neku poruku i to je zapravo glavni razlog zašto je igramo. Zbog određenih uloga koje igramo drugi nas, htjeli mi to ili ne, svrstavaju u određene ladice i ponašaju se prema nama na određeni način. Dakle, moglo bi se zaključiti da sami stvaramo obrasce po kojima se drugi ponašaju prema nama jer sami biramo uloge i svoje ponašanje.

Zapravo, stvar je vrlo jednostavna jer sam biraš kako se oblačiš, kako pričaš, gdje se krećeš, hoćeš li piti, kakav ćeš biti prijatelj, kakav si na testovima, da li radije uzimaš nego daješ, itd.

Iako ti se čini kako je ova podjela rezervirana samo za američke teen filmove, možda sebe, prijatelja ili prijateljicu prepoznaš u nekoj od ovih uloga koje tinejdžeri najčešće igraju u školi.

Štreber
Uvijek dolazi na vrijeme u školu, nema kašnjenja, nema izmotavanja, nema bježanja sa satova. Sve radi ispravno i svima daje do znanja da su glupi i nemarni. Nemoj miješati štrebere s nekim tko istinski uči, radi sebe, a ne kako bi drugima pokazao da ništa ne znaju.

Kraljica popularnosti
Totalno je umjetna, kada joj nešto treba ponaša se kao da si njen najbolji prijatelj, a poslije te više ne pozna. Bitno joj je da bude u određenom trenutku popularna.

Koketa
Flert i samo flert. Flertuje sa svima, ali kada je netko primi za ruku, sva se usplahiri. Voli druge vući za nos.

Kuler
Škola je za njega odmor između dva sportska treninga. On je timski igrač i sport mu je na prvom mjestu. Ako ima kakvu knjigu pod rukom, to su neka sportska pravila.

Plačljivko
On je uvijek žrtva, uvijek su svi drugi krivi, baš nikada on. Uvijek će se žaliti na nešto. Kmeee!

Ulizica
Ruka mu je uvijek u zraku i uvijek sjedi u prvoj klupi. Profačima je stalno na usluzi i ako nema drugog posla, potrudit će se obrisati ploču. Ulizice rijetko tko voli, posebno jer se zbog njihovih pitanja sat često proširi i na mali odmor.

Dramatičar
Kod njega je baš sve jednako važno i zato će uvijek oko nečega raspravljati, natezati se i dramatizirati. Stvari su ili jako loše ili odlične, nema sredine. Što god tko kaže, za njega je samo povod za raspravu. Ajoj!

Tračerica
Uvijek ima 'najnovije', 'najfriškije' i 'najsenzacionalnije' priče o drugima. Stalno se nekome unosi u facu ili šapće na uho. Najgore je što je to što priča najčešće plod njene mašte i uvijek nešto mora dodati. Pazi se takvih osoba jer što danas tebi priča o nekome drugome, već sutra će nekome drugome pričati o tebi!

Flegma
On se jedva dovuče do škole. Sve što njega zanima je daljinski i velika vrećica čipsa. On je kao Bart Simpson.

Gospodin ili gospođica Savršeni
Kod njih nema propusta, sve je isplanirano i organizirano do najsitnijih detalja. No zato su uvijek nezadovoljni kada i najmanja sitnica krene krivo. Ako na testu dobiju 86 od 88 bodova, neće odustati dok ne dobiju i ta dva boda.

Sklon porocima
Uvijek razmišlja o tome kako se odrveniti. O popratnim pojavama alkohola i droge zna više od liječnika i onoga što se uči na satu biologije.

Glamur cura
Uvijek dolazi totalno sređena, kao da je upravo provela četiri sata u salonu za uljepšavanje i kod frizera. Uvijek ima neku namještenu pozu, koju je naučila kod kuće pred ogledalom, jer nikad ne zna kad bi je mogao spaziti neki fotograf. Kada bi se zapalila škola, njezina bi briga bila kako će izgledati dok trči kroz plamen. Nažalost, ono što vidiš je najčešće ono što ona može ponuditi.

Smrdljivac
Smrdi, smrdi, užasno smrdi! Nema šampona, sapun koristi samo kad ga mama natjera, isto kao i pastu za zube. Uvijek čeprka po kosi, nosu ili prištevima, a onda koristi olovku kako bi izvadio prljavštinu ispod noktiju. Fuj!

Genijalac
Za njega je učenje zadovoljstvo, a uči s lakoćom. Bez problema rješava testove, pogotovo iz područja koje ga zanima. Za vikend proučava svemir ili čita literaturu na stranom jeziku.

Poslušnik
Nema svojih ideja i sve što radi, radi zbog drugih – u školi je dobar da ne razočara roditelje. Nikada neće reći 'ne'.

Uz ove, uloga je još mnogo, ovo su tek najčešće. Vrlo je lako, smatra Jay McGraw, zapeti u nekoj od uloga, no pravo je pitanje donosi li ti uloga koju si izabrao iskustva koja želiš imati u životu. Bitno je naglasiti da sam biraš svoj pristup prema okolini svojim stavovima i svojim ponašanjem te o tome ovisi kako će ti okolina odgovoriti. Želiš li da drugi imaju drugačiji pristup prema tebi, i ti moraš promijeniti pristup prema njima.