ZVUČI BAJKOVITO, ALI…

Ulje od tartufa zapravo nije ono što mislite

10.11.2014 u 07:16

Bionic
Reading

Na spomen tartufa svaki pravi gurman ne može dočekati da jelo bude gotovo te da počne uživati u jedinstvenom okusu. No jeste li znali da ulje od tartufa u puno slučajeva zapravo nema nikakve veze s ovom skupocjenom namirnicom

Ulje od tartufa najčešće nije napravljeno od ove cijenjene vrste gomolja, već je proizvedeno u laboratoriju. Kako pišu strani mediji, oko 90 mililitara ulja od tartufa košta i više od 200 kuna i odnosi se na industrijsku proizvodnju za veliku distribuciju.

Kod nas se vjerojatno može pronaći pravo ulje od tartufa domaćih proizvođača, ali u tom je slučaju njegova cijena vrtoglavo visoka.

Kulinarski magazin The Savory piše da ulje od tartufa može imati aromatičan miris zbog maslinova ulja, ali okus mu je potpuno bezličan jer u njemu ima sastojaka povezanih s petrolejem (2,4-dithiapentan). U njemu također ima derivata formaldehida.

Dodaju kako je potpuno besmisleno to da chefovi u restoranima uvijek traže i žele svježe i kvalitetne namirnice, ali onda koriste umjetni sastojak kao što je industrijsko ulje od tartufa jer neki uopće ne razmišljaju o njegovom sastavu.

Osim toga, na policama trgovina cijene ulja od tartufa daleko su više od ostalih jer se proizvod povezuje s tom jedinstvenom i skupocjenom namirnicom.

Ipak, neki od najslavnijih kuhara na svijetu slažu se u mišljenju da je takvo ulje od tartufa - beskorisno. Tako je chef Ken Oringer rekao da je sve odmah jasno čim se ono okusi: 'Nakon prvog okusa, kada će vas možda ulje djelomično podsjetiti na tartufe, sve dobije okus metala i nafte.'

Sigurno ste čuli za velikog chefaGordona Ramsayja, a on smatra da ulje od tartufa nikada ne bi trebalo imati u svojoj smočnici. Strašno se razočarao u jednoj epizodi kulinarskog natjecanja 'Master Chef', u kojem je član žirija, jer je ulje od tartufa koristila jedna od natjecateljica.

Nakon što je natjecateljica donijela svoje jelo slavni šef joj je rekao da je to jedna od najbezveznijih namirnica svih vremena te da je svoju pregaču upravo bacila u smeće.

U emisiji 'No Reservations' jedan od zaista najcjenjenijih i najpoznatijih chefova na svijetu Anthony Bourdain, bio je i u Hrvatskoj. Upravo je u toj epizodi spomenuo kako mu je doslovno cjeloživotna misija uvjeriti ljude da nikada ne koriste ulje od tartufima zbog već svih spomenutih razloga.