PRIRODNI ANTIBIOTIK

Ulje korijandera učinkovito uništava bakterije

26.08.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Osim što poboljšava okus i aromu brojnih jela, korijander, biljka otporna na širok spektar bakterija, može pomoći liječenju raznih infekcija od trovanja hranom do infekcije MRSA, tvrde znanstvenici

Ulje korijandera može liječiti brojne infekcije, jer je ta začinska biljka otporna na cijeli spektar toksičnih bakterija koje uzrokuju infekcije rezistentne na lijekove, stoji u studiji portugalskih znanstvenika koji su testirali djelovanje ulje korijandera na 12 vrsta opasnih bakterija.

U testiranju su sve bakterije reducirale rast, a većinu ih je ubila tekućina koja je sadržavala samo 1,6 posto ulja, piše Daily Mail.
Tim znanstvenika sa Sveučilišta Beira Interior otkrili su da ulje napada i ubije vanjske membrane stanica bakterije salmonele, E.colija i MRSA, poznatijeg kao zlatni stafilokok.
'Ulje korijandera moglo bi postati prirodna alternativa poznatim antibioticima. Predviđamo da bi se korijander mogao koristiti u losionima, vodama za ispiranje usta i čak tabletama, u uspješnoj borbi protiv bakterijskih infekcija otpornih na antibiotike', vjeruje dr. Fernanda Domingues, jedna od autorica studije vjerujući da bi ovo moglo značajno poboljšati kvalitetu života ljudi.
Samo u Velikoj Britaniji svake godine oboli oko milijun ljudi od trovanja hranom, od kojih 20.000 treba bolničku njegu, a čak 500 slučajeva završi smrću. Od infekcije zlatnim stafilokokom, u Velikoj je Britaniji od 2009. do 2010. umrlo 500 osoba.

'Ulje korijandera razbija membranu bakterije koja je barijera između stanice i okruženja u koje bakterija uđe, što uzrokuje esencijalne procese, uključujući respiraciju, koji na kraju vode do smrti stanice bakterije.'
No trebat će obaviti još istraživanja da bi se otkrilo kako se to može razviti u lijek. Korijander se, inače, često koristi u azijskoj i mediteranskoj kuhinji, a još je od antičkih vremena poznat po svojim ljekovitim svojstvima, prije, međutim, nije bilo poznato kako taj mehanizam funkcionira.

'Znamo već dugo da korijander ima antibakterijska svojstva, ali je pravi problem za medicinu kako da ga dovedemo na pravo mjesto da liječi salmonelu ili tretira MRSA u kuku', kaže Hugh Pennington, profesor mikrobiologije na Sveučilištu u Aberdeenu.
'Prije nego što utvrdimo, ovo otkriće nije fantastično važno.'