NE BACAJTE NOVAC

Ukrasi za dom na koje se ne isplati trošiti previše

13.09.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Uređenje prostora za mnoge je beskonačna igra i uvijek će s užitkom pronaći još jednu sitnicu koja će upotpuniti stan, a drugima je to prava muka jer uopće ne znaju otkuda krenuti. No i jedni i drugi imaju jednu jako važnu poveznicu – novac. Srećom pa dizajneri interijera imaju savjete kako početi i na što se ne isplati davati previše novca

Idealno bi bilo da svaki stan ima eklektičnu kombinaciju povoljnijih i malo skupljih komada kako bi se izbjegao kataloški dojam uređenja.

Glavna preporuka je stoga da prije kupnje svakako razmislite o osnovnim informacijama kao što je veličina, boja ili primjerice otpornost na mrlje. Nadalje, kod skupljih komada uvijek je poželjno da prespavate nekoliko noći, a ne samo jednu kako biste bili sigurni da želite baš taj stolac, lampu ili sliku.

Moderni detalji za koje ne treba izdvojiti previše

Ako ste pregledali katalog mega popularne Ikee ili prošli trgovinama namještaja, sigurno ste primijetili da je ratan in, a posebno kao sjenilo u rasvjeti. 

Lampe, a posebno lusteri jako su efektni jer se kroz pleteni ratan u raznim oblicima svjetlost raspršuje na zaigran i zanimljiv način, njegova se boja lijepo uklapa u različite stilove uređenja, a ne treba izdvojiti puno novca, kaže dizajnerica interijera Allison Bloom za My Domain.


Sjenila na lampama

Rasvjeta je itekako bitna komponenta u uređenju stana jer stvara poseban ugođaj kada nestane dnevnog svjetla. Zato je uz fiksnu rasvjetu dobro imati zgodnu stolnu ili podnu lampu koju po potrebi možete razmjestiti, preseliti u drugu prostoriju i opet brzinski malo osvježiti prostoriju.

A što je još zgodnije od toga? Kupiti nekoliko povoljnih sjenila pa ih mijenjati i uvijek imati nešto novo za malo novca.


Detalji na zidovima

Srećom pa postoji bezbroj ideja kako urediti zidove i nema potrebe kupovati skupocjene slike, osim ako si to zaista možete priuštiti. Razne fotografije, posteri, dječji crteži, ali i murali ili zidne obloge mogu biti jako upečatljivi.

Uz malo mašte možete složiti sjajne kombinacije, a posebnu pozornost obratite na detalje. Lijep okvir može učiniti da običan poster izgleda kao skupo djelo.


Jastuci – adut u svakom stanu

Jastuci su uvijek visoko na listi detalja koji su povoljni, a izvrsni su u stvaranju ugodne atmosfere. Prije su jastuci bili u tek nekoliko veličina i vrlo klasičnim tkaninama, danas s lakoćom možete kombinirati različite boje, teksture i dimenzije. A baš kao i sa sjenilima, nije loše s vremena vrijeme osvježiti prostori i unijeti nove printove i nijanse.


Sve je u detaljima, a ne koštaju puno

Među povoljne sitnice koje ne treba skupo plaćati pripadaju gotovo svi manji predmeti, od okvira, vaza, košarica, svijećnjaka pa čak i ručkica na ormarima ili kuhinji koje u jednom vikendu možete sami zamijeniti pa je šteta skupo ih plaćati, osim ako se niste odlučili za kakav bezvremenski klasik.