VJEŽBAJTE S IVANOM

Učvrstite trbušne mišiće

24.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Osim što svi žele imati silno lijep i ravan trbuh, jaki trbušni mišići su iznimno bitni za pravilno držanje i doprinose smanjenju bolova u leđima. Dakle, jaka leđa i trbuh osnova su prevencije bolnih leđa, a bolna leđa pripadaju najčešćim boljkama suvremenog, sjedećeg čovjeka

Zato je naša Ivana svoj serijal započela upravo vježbama za leđa, a nastavlja vježbama za trbušne mišiće. Anatomski i teorijski gledano, središte tijela kod žena nalazi se između stidne i trtične kosti, no u praktičnom smislu, kod obavljanja svakodnevnih poslova, središnja odgovornost pripada trbuhu.

Kako je i tjelovježba podložna modi, u posljednje vrijeme treneri sve više pozornosti poklanjaju središtu tijela, često baratajući pojmom core (jezgra). To pokazuje kako se sve više shvaća da čvrst trbuh prosječnom zapadnjaku bitno olakšava život.

Osim klasičnih trbušnjaka, Ivana je vodila računa i o tome da žene vole imati lijep struk, pa je dodala vježbe s rotacijom, kojima se jačaju i bočni, tzv. kosi trbušni mišići.

Poput vježbi za leđa, i vježbe trbušnjaka jednostavne su i za njih nisu potrebni nikakvi rekviziti. Ako ste slabije kondicije, svaku vježbu ponovite koliko puta možete, pa postepeno povećavajte broj ponavljanja. Ako je vaša forma zavidna, svaku vježbu odmah možete odraditi sa osam do 10 ponavljanja. Detaljni opis pojedinačnih vježbi pogledajte u fotogaleriji.

Vježbe osmislila i demonstrirala Ivana Vuljević www.dvoranica.hr