Smart home vodič za početnike

Učinite svoj dom ugodnijim za život bez trošenja previše vremena i novaca

  • Autor: tnative
  • Zadnja izmjena 05.01.2021 12:31
  • Objavljeno 24.12.2020 u 11:11
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Sigurno ste se već susreli s pojmom pametnog doma. Jedna od prvih asocijacija svakako je skupoća, tehnološki prenapredno i nerealno. No, to uopće ne mora biti tako. Pametni dom nije naša budućnost, već sadašnjost koju možemo okrenuti u svoju korist i sebi i svojim ukućanima olakšati život

Kada kažemo olakšati život možemo započeti s jednim jednostavnim primjerom. Koliko često navečer legnete u krevet s omiljenom knjigom ili serijom i nakon nekog vremena samo želite zaspati, ali postoji problem. Svjetlo je upaljeno, a u krevetu je tako lijepo i jednostavno ne želite ustati iz kreveta čak ni na sekundu. Sada zamislite da samo jednim klikom na svom pametnom uređaju ugasite svjetlo i zaspete? Sve je to moguće uz nekoliko kućnih pomoćnika, a među njima je i Lidl Home aplikacija koja povezuje Lidl Smart Home uređaje kao što su LED žarulje, međuutikač, senzor pokreta ili senzor za vrata i prozore i ostalo kojima možete upravljati gdje god se nalazite.

Za početak što je to pametni dom?

Pametni dom odnosi se na postavljanje raznih kućanskih uređaja kojima se može automatski upravljati s pametnim telefonom, tabletom ili laptopom s bilo kojeg mjesta putem internetske veze. Uređaji u pametnom domu međusobno su povezani putem interneta, što vama ali i drugim ukućanima omogućuje daljinsko upravljanje raznim funkcijama. Svaka osoba može sebi prilagoditi postavke i uvrstiti uređaje u svoj dom prema željama i potrebi. Prednost koja svima odgovara je praktičnost, ali i ušteda troškova.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Frank Boston La Fabrika Pixel s.

Kako je ušteda povezana s pametnim domom?

U kućnoj elektronici, pojam "energetski vampir" odnosi se na uređaje koji usisavaju energiju kad god su uključeni, čak i kad ih aktivno ne koristite. Najgori su krivci punjači za pametne telefone i prijenosnike te uređaji s aktivnim načinima čekanja, poput televizora. Tu uskaču pametni kućanski uređaji koji automatski otkrivaju i isključuju napajanje uređaja koji se ne koriste ili su u stanju mirovanja.

Još jedna odlična stvar je što pametni kućanski uređaji s vremenom nauče raspored korisnika pametnog doma i po potrebi ih prilagođavaju. Tako dolazi do smanjenja korištenja električne energije prouzročenim nepotrebnim korištenjem svjetla i uređaja. Osim toga, kontroliranjem grijanja i hlađenja prostora u kojem živite dodatno štedite na računima i živite ekološki prihvatljivije.

Ljepota se krije u načinu na koji pametne kuće štede energiju. One ne pokušavaju ograničiti potrošnju energije, niti nas na to prisiljavaju. Umjesto toga, prati se životni stil ukućana i pokušava se pronaći način kako ne trošiti energiju kad nije potrebna.

Nadalje, pametni domovi su dizajnirani da maksimalno iskoriste raspoloživu energiju. Ako se sve to uzme u obzir, nije veliko iznenađenje da pametni domovi ponekad mogu uštedjeti i do 30-40% energije!

Što je sve potrebno za pametni dom?

Ne trebate biti stručnjak ili potrošiti pravo malo bogatstvo na vrhunsku opremu. Donosimo prve korake koji će odlično poslužiti kao temelj. S vremenom vaš pametni dom možete nadograđivati i prilagođavati svojim potrebama i željama.

Jedan od načina za realizaciju pametnog doma, a odličan početak gradnje pametnog doma je kupnja različitih komponenata kao što su– senzori za pokrete i senzor za vrata i prozore, pametne LED žarulje, LED stropne svjetiljke, međuutikač, sigurnosne kamere i ostalo.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: © PRODUCTION PERIG

Sve navedene uređaje možete povezati putem čvorišta koji se tada povezuju putem pametnog telefona i ostalih gadgeta koje posjedujete. Navedene komponente kreću u komunikaciju jedni s drugima, ali i s vama a jedan od načina je već spomenuta Lidl Home aplikacija.

Aplikacija Lidl Home kao i cijeli asortiman za pametan dom novost je u Lidlovoj ponudi koja od vaše kuće kreira pametan dom na najjednostavniji mogući način. Njome možete na jednostavan način istovremeno kontrolirati i nadzirati svoje uređaje – od rasvjete do senzora – u samo jednoj aplikaciji koja je dostupna cijeloj obitelji. Aplikaciju možete instalirati u samo nekoliko koraka, uređaji kao što su senzori pokreta, led žarulje i međuutikač lako se povezuju putem pristupnika. Važno je napomenuti kako pametni proizvodi za dom moraju biti međusobno kompatibilni. Time stvarate čvrst temelj koji ćete s vremenom moći proširiti i nadograđivati.

Lidl Home

Lidl Home

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Za kraj, imajte na umu kako je izgradnja pametnog doma uzbudljiva avantura, način dodavanja najsuvremenije tehnologije i dizajniranje prostora prema vlastitim potrebama i željama. Svjetla se pale kada želite, u bojama koje najviše volite, omiljena glazba svira u odabranim prosotorijama, ostali digitalni pomagači štede energiju, znaju kada je vrijeme za polazak na posao, a brave i senzori čuvaju vas i paze dok vas nema kod kuće ili dok čvrsto spavate.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!