ISKORISTI PRAZNIKE

Učini ovo ljeto nezaboravnim

13.07.2010 u 09:11

Bionic
Reading

'Dobro je bilo, kupanje i to...' Opisuješ li ovom rečenicom svako svoje ljetovanje? Kupanje, ljenčarenje i poneki tulum nije ono što bi trebalo sačinjavati cijelo ljeto. Potrudi se da ti postane jedinstveno i nezaboravno

OK, možda misliš da ti drugo ni ne treba, no svejedno ćemo ti ponuditi neke ideje koje možda odlučiš provesti u djelo kako bi uljepšao ove vruće ljetne dane.

POSJETI ZNAMENITOSTI

Iskreno, znaš li po čemu je mjesto u kojem ljetuješ poznato, što u njemu ima zanimljivo osim dobre plaže i diska? Kakve tajne kriju one bakice što gledaju iz prozorčića kamenih kućica? Otiđi do turističke agencije, uzmi neki vodič za turiste i plan grada ili mjesta i možda se iznenadiš! Možda otkriješ da su ispod stare crkve u centru grada vješali vještice ili da se čitavo mjesto nalazi na pijesku i svake godine klizi nekoliko milimetara...

OTKRIJ NOVE OKUSE

Kad ideš u slastičarnicu ili pizzeriju, uvijek uzimaš isti sladoled i isto jelo? Uvijek piješ isti sok, uvijek ideš na sigurno? Kako bi bilo da sve to preokreneš i kreneš u istraživanje novih okusa? Kako bi bilo da izabereš neki sladoled koji nikad prije nisi probao ili pizzu koja ti se uvijek činila primamljiva, ali nisi imao hrabrosti riskirati?

PROMIJENI MJESTO IZLASKA

Izlaziš tu i tu, jer je tu najbolje. No tko kaže da je najbolje? I na temelju čega? Jesi li uopće posjetio druga mjesta, otkrio kako je tamo? Malo istraživanja ne škodi – može ispasti zabavno, a možda i otkriješ neka bolja mjesta za izlaske! Možda u tvom mjestu ljetovanja ili obližnjim mjestima i nema neke ponude, no vrijedi istražiti. Možda pronađeš odličnu ideju za tulumarenje na sasvim običnim mjestima. Jesi li ikada napravio tulum na plaži i prespavao ispod zvjezdanog neba?

POPNI SE NA VRH PLANINE

Bar jedno brdašce mora se naći negdje u blizini mjesta u kojem ljetuješ, no ako je brdo veće, veći je i izazov. Što misliš, za koliko vremena možeš stići do vrha, do one kamene kućice koju gledaš svaki put kad škicneš na brdo (i konačno otkriti koja joj je svrha), kakav te puteljak očekuje (kozji putovi, staza za pješake, trnje i zapreke) i kakav je pogled s vrha? Nemoj se premišljati – kreni s društvom u akciju i saznaj! Sigurno ćete se dobro zabaviti.

OTKRIJ NOVE HOBIJE

Dok ležiš na plaži osluškujući kako neka baka po tko zna koji put doziva nestašnog unuka i naređuje mu da izađe konačno iz vode, možda bi tvoj mozak bio zadovoljan da upija neke druge vibre, npr. skoncentrira se na brojke rješavajući sudoku. Ili, dok čekaš da splasnu najveće vrućine prije poslijepodnevnog odlaska na plažu, možda ti ponestaje ideja za zabavu unutar četiri zida? Vrijeme je da otkriješ neki novi hobi ili kreativnu aktivnost koja će te zabaviti. Zarazni sudoku je samo jedna od mogućnosti. Možeš probati otkriti zabavu, zadovoljstvo te ispucavanje negativnih osjećaja primjerice pisanjem, crtanjem, izradom stvarčica od gline, izradom nakita itd.

NAPRAVI NEŠTO NAZAMISLIVO

Nabavi knjigu i umjesto novinskim tračevima ili križaljkama nadograđuj svoj um zanimljivom literaturom. Znaš onaj izraz načitan, koji je veliki kompliment za neku osobu tvojih godina? Biti načitan znači biti upoznat s mnogim stvarima, ali i imati bogatiji rječnik i stavove. Možda čitaš isključivo lektiru (i to ako) i čitanje knjiga ti se čini gnjavažom, no vjeruj da čitanjem osim što se možeš dobro zabaviti ujedno i oplemenjuješ svoj um.

Jednostavno, kreni i napravi nešto na što prije uopće nisi pomišljao. Može to biti i nešto drugo, naprimjer – obuci odjeću kakvu nisi nosio, otiđi na kazališnu predstavu makar nisi godinama bio u kazalištu, pozovi curu koja ti se sviđa van makar ti se čini da nemaš šanse... Ljeto je, neka to bude prilika za nešto novo, drukčije i hrabrije!

Dakle, nemoj da ti ljetovanje prođe previše monotono. Kreni u akciju, osvrni se više na svijet i ljude oko sebe te naravno na blago koje kriješ u sebi. Istražuj, zanimaj se, otkrij nova mjesta i osobe, napravi nešto što inače nije u tvom stilu... Zabavi se!