pola stoljeća postojanja

Donosimo vam toplu obiteljsku priču o poduzeću zlatnog sjaja koji ne blijedi već generacijama!

24.06.2021 u 11:58

Bionic
Reading

U današnje vrijeme sve se teže nailazi na tople poslovne obiteljske priče čiji se uspjeh kontinuirano gradi iz generacije u generaciju. No jedna od njih zasigurno je ona glasovite zlatarske obitelji Dodić, po čiji se nakit redovito vraćamo već dulje od pola stoljeća

Uspješna obiteljska priča koja traje generacijama

Sve je započelo prije tri generacije kada se gospodin Franjo Dodić kao mladić doselio u Zagreb. Nakon što je izučio zanat Franjo je otvorio svoju prvu zlatarnicu 1971. u Bjelovaru. Ondje mu se, kaže, ukazala prilika koju je iskoristio bez razmišljanja. Naredne je dvije godine tako živio i radio na relaciji Dubrava-Bjelovar, a potom otvorio zlatarnicu u svom zagrebačkom kvartu. Dobar glas o njegovim dragocjenim rukotvorinama uskoro se pronio gradom pa je sve više naših sugrađana počelo redovito svraćati Franji u potrazi za idealnim darovima čiji sjaj nikad ne blijedi.

Posao se širio polako, ali sigurno, a štafetna je palica počela prelaziti u ruke druge generacije zlatara. Franji se naime u radionici priključio sin Paško te je nakon završene obrtničke škole i sam dvadeset godina nakon oca otvorio zlatarnicu, čime je dodao svoj pečat ovoj uspješnoj obiteljskoj poslovnoj priči. Obitelj je to, kao što vidite, koja svoj posao doista živi.

Najmlađa generacija Dodićevih aktivno je uključena u obiteljski biznis - dvojica braće - Franjo i Filip - mladi i inovativni poduzetnici čiji je red za preuzimanje kormila nad dobro uhodanim biznisom koji danas zapošljava više od stotinjak radnika!

Novi kov čelništva za novu generaciju zlatara

Franjo i Filip, obojica ekonomisti, podijelila su interese među sobom. Franju, starijeg od braće, tako više zanima tradicionalniji dio zlatarskog posla koji se tiče plemenitih metala dok je mlađi, Filip, vrlo brzo iskazao interes za dragulje ili, da budemo precizniji, za dijamante.

Filip je svoju strast shvatio toliko ozbiljno da je tijekom studija na ekonomiji otišao u London kako bi na cijenjenom Gemološkom američkom institutu završio prestižnu školu za dijamante, nakon čega se specijalizirao te je asortimanu svojih diploma dodao i onu draguljara. Tako se prometnuo u vodećeg čovjeka u obiteljskom poslu kad je riječ o vrlo zanimljivoj grani draguljarstva. Kako kaže, njemu posao nije samo posao, već i golema strast. Velik je zaljubljenik u drago kamenje, redovito ga proučava ne bi li izbrusio svoje znanje, a njegov atelje, kako objašnjava, zbog toga sve više sliči na pravi mali laboratorij u kojem odmah uočite profesionalnu opremu poput GIA mikroskopa, polariskopa i UV lampe.

Day to day business

Koliko je rad Dodićev prepoznat i cijenjen, potvrdit će vam najbolje tisuće zadovoljnih klijenata s kojima je obitelj tijekom godina rada izgradila vjerno prijateljstvo, no nije naodmet reći ni to da je nakit Dodićev izabran kao poklon za čak dvojicu papa, ili da je svojedobno bio prisutan i u Bijeloj kući. A zanimljivo je i to što iz njihove radionice na glave generacija Miss Universe Hrvatska dolazi svjetlucava kruna od cirkona.

I premda su se uvjeti rada od Franjinih pionirskih dana do danas značajno promijenili, barem kad je u pitanju tehnološki napredak, obitelj Dodić pored najsuvremenijih strojeva – koje, da se razumijemo, koriste u svom svakodnevnom poslu – i dandanas ustraje na vrhunskim vještinama svojih majstora i prepoznatljivoj kvaliteti njihova ručnog rada. Jer proizvodni se proces možda, kažu nam, ubrzao i osuvremenio, ali ono što i dalje garantira vrhunski proizvod vješte su ruke majstora koji ga oblikuju svojim znanjem i iskustvom. To je ono što, bez obzira na aktualne trendove, svakom komadu nakita daje bezvremensku vrijednost.

No daleko od toga da obitelj Dodić zbog svog inzistiranja na kvaliteti ručnog rada zaostaje za svjetskim trendovima. Njihovi se radnici redovito školuju i pohode svjetske sajmove na kojima se informiraju o najvećim trendovima u industriji. Kolekcije koje ćete vidjeti u zlatarnicama Dodićevih najbolje će svjedočiti o tome.

Jedna se stvar, osobito protekle godine, ipak značajno promijenila. Premda su povjerenje i diskrecija kupaca ostali visoko na listi Dodićevih, svoju su ponudu iz svijeta fizičkih poslovnica u Zagrebu i Splitu ovih dana preselili i online. Prihvatili su tako aktualne trendove u poslovanju i učinili još jedan korak u osuvremenjivanju svog obiteljskog biznisa, što ujedno znači da je prepoznatljiva kvaliteta nakita Dodićevih odsad još dostupnija!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji sa zlatarnom Dodić u skladu s najvišim profesionalnim standardima.