ISTRAŽIVANJE

U teen knjigama sve više neprimjerenih sadržaja

08.07.2011 u 11:42

Bionic
Reading

Javnost i mediji se, kad je riječ o seksu, nasilju i sličnim neprimjerenim sadržajima, uglavnom obrušavaju na TV, filmove, serije ili video igre, no neka su istraživanja pokazala da ništa bolje po tom pitanju nisu ni knjige namijenjene mladoj čitalačkoj publici

Istraživanja su tako pokazala da knjige za djecu od 12 ili 13 godina po pitanju seksa nisu ništa manje eksplicitne nego one za nešto starije.

'Nisam za cenzuru, no čini se da se neke stvari olako shvaćaju. Ciklus 'Tračerica' prema kojoj je snimljena popularna TV serija ili vampirski serijal 'The Anna Strong Chronicles' isključivo se vrte oko seksa', kaže Sarah Coyne, psihologinja s kršćanskog Sveučilišta Brigham Young University u SAD.

Sadržaji u tim knjigama ne smiju se olako shvaćati, kaže ona, dodajući da usprkos uvriježenim mišljenjima da su drugi mediji istisnuli književnost, tinejdžeri u prosjeku provedu oko 25 minuta svakoga dana čitajući. Coyne je naglasila da su u više od pola teen književnih naslova pronađeni sadržaji neprimjereni mladima te je poručila roditeljima da ne donose zaključke samo prema koricama knjiga.

'Mnogi sadržaji za 11 ili 12 godina primjereniji su zapravo starijima. U puno se knjiga uopće ne spominje kontracepcija, a seks se u čak trećini slučajeva događa između osoba koje nisu u vezi', upozorila je.

Jane Brown
, profesorica novinarstva i masovnih komunikacija sa Sveučilišta North Carolina smatra da je najopasnije to što su mladi čitatelji skloni poistovjetiti se s junacima iz knjiga, dodavši kako je po pitanju seksa uvjerljivo najčedniji serijal o Harryju Potteru.

Neka su istraživanja čak pokazala da su tinejdžeri koji su bili izloženiji neprimjerenijim sadržajima puno ranije stupali u seksualne odnose od svojih vršnjaka.