187. FAŠNIK

U Samoboru gorjele političarke

11.02.2013 u 06:33

Bionic
Reading

Povratak u srednji vijek bio je dobra inspiracija samoborskim mjesnim odborima, koji su i ove nedjelje oduševili i nasmijali na tisuće posjetitelja uz glavnu pozornicu

Matija Gubec okrunjen je krunom od trnja, na lomači su gorjele vještice, ali i političarke, od Angele, preko Vesne i Jadranke, do Mirele. Guba-ševci su uz Rajku Kuplerajku i njene vruće čuče oživjeli gospodarstvo, a vitezovi su obranili narod od Crvenog zmaja. Neki su svoje srednjovjekovno porijeklo potražili u Zemlji kiltova, bilo je i Sulejmana s kompletnim haremom i pokretnom Aja Sofijom, a sa zaključkom da ni dva Nikole Tesle ne bi unijeli dovoljno svjetla u mračno doba koje nas je zadesilo, složila se oduševljena publika.

Između 13 mjesnih odbora, najboljima su proglašeni Pavučnjak (1. mjesto), Celine (2. mjesto) i MO Ferdo Livadić (3. mjesto). Njih čekaju novčane nagrade od 20, 15 i 10 tisuća kuna. Prema redoslijedu će i svi ostali biti nagrađeni, jer je ukupni fond nagrada 90.000 kuna.

U maskiranim povorkama osnovnih škola nastupilo je oko 1.300 djece. U kategoriji manjih škola 'Prijelaznu sraku' osvojile su Martinove guske i njihovi čuvari iz OŠ Mihaela Šiloboda, a među velikim školama najbolja je bila OŠ Milana Langa s 'Putom oko svijeta za 80 dana'.


Fašnički ugođaj cijele je nedjelje vladao u Samoboru. Osim središnjeg trga, dupkom puna bila je i šator-kupola gdje je na Halternativnom fašniku nastupio rock bend Full Movie, slušala se i elektronska glazba, a do ranih jutarnjih sati ludovalo se i u fašničkom šatoru i prepunim samoborskim lokalima.

U ponedjeljak se odmorite, jer nikako ne smijete propustiti samoborski Pokladni utorak. Fašnik će završiti suđenjem Princu Fašniku, spaljivanjem, vatrometom i ludovanjem do Pepelnice! Program na Trgu fašničkih velikana počinje u 18.30. Ako ste propustili dva nezaboravna fašnička vikenda u Samoboru, do kraja života žalit ćete ne dođete li u Samobor na završno fašničko veselje!