BLAGDANSKA ČAROLIJA TPORTALA

U posljednjoj ovogodišnjoj blagdanskoj nagradnjači nagrađujemo vas vrijednim darovima naših partnera. Uključite se!

23.12.2022 u 11:09

Bionic
Reading

Ni ovoga prosinca nismo zaboravili na vas, naše vjerne čitatelje. U suradnji s partnerima pripremili smo mnoštvo poklona koje darujemo svakoga radnog dana od danas do Badnjaka. Kako biste sudjelovali u blagdanskoj nagradnjači i osvojili vrijedne poklone naših partnera sve što trebate je pronaći nagradno pitanje u članku i uključiti se u blagdansku čaroliju tportala

Aquarius Records daruje jednu ploču Massima i dvije ploče Olivera Dragojevića.

Massimo – Ploča Vještina. Krajem 2019. godine, dok nam još riječi pandemija, potres, katastrofa i zabrane nisu tako često bile u vokabularu, Massimo je održao turneju za pamćenje. Vještina Boutique obilježila je 15 godišnjicu od izlaska albuma Vještina koji je zauvijek obilježio Massimovu karijeru, a sastojala se od devet iznimnih koncerata u nekim od najljepših dvorana Hrvatske. Massimo je u pratnji Ive Popeskića, Henryja Radanovića i Elvisa Stanića obišao Čakovec, Karlovac, Slavonski Bord, Osijek i Zagreb i otsvirao koncerte koje i glazbenici i publika pamte kao posebne. Upravo se zato rodila ideja da neke od tih live izvedbi zauvijek uhvatimo u vremenu i objavimo - i to na ploči. LP Vještina Boutique donosi sedam predivnih izvedbi u live verziji - pjesme Bacila je sve niz rijeku, Iz jednog pogleda, Da mogu, Razgovor s konobarom, Loše vino, Ne plači, Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš.

Oliver LP – dvije Oliverove suradnje. Radi se o ekskluzivnoj nakladi Oliverovih djela koja su sada prvi put dostupna na vinilu. Ploča Familija zbirka je pjesama koje je Oliver radio u suradnji s Gibonnijem, a Noć nek' tiho svira sadrži neke od Oliverovih najvećih hitova koje omiljeni pjevač izvodi u pratnji svjetski poznatog čelista Stjepana Hausera.

OMNi-BiOTiC® daruje jedan OMNi-BiOTiC® poklon paket. Dolaskom prosinca želimo obilježiti proteklu godinu i otpustiti staro te dočekati novo. Ujedno se želimo opustiti od stresa nakupljenog tijekom godine, a često kao sredstvo opuštanja u ovom blagdanskom razdoblju vidimo hranu i piće, koji ujedno predstavljaju i sredstvo uživanja. Međutim, zbog prejedanja i čašice više, na kraju blagdana možemo ostati s grižnjom savjesti, ponekim kilogramom viška, ali i probavnim smetnjama. Dobre bakterije na blagdanskom stolu. Uživanje u kolačima, francuskoj salati i masnom mesu dio su tradicije tijekom blagdana kojem se svi vesele jer predstavlja odmak od svakodnevice te obilježava posebno i svečano razdoblje te podrazumijeva zajedništvo za blagdanskim stolom. Međutim, pretjerivanje u čarima blagdanskog stola može dovesti do neravnoteže u crijevima i smanjiti broj dobrih crijevnih bakterija, zaduženih za brojne zadaće poput probavljanja hrane, izbacivanja toksina, apsorpcije hranjivih tvari te zaštite imuniteta. Stoga se nakon blagdana može javiti kronični umor, probavni zatvor, nadutost, bezvoljnost, pad imuniteta i sl. Međutim, ukoliko obrocima dodamo više biljnih namirnica bogatih vlaknima, omogućit ćemo hranu i dobrim bakterijama, a ukoliko konzumiramo fermentirane namirnice - do crijeva ćemo dovesti i njih same. Na raspolaganju su nam i dodaci prehrani, poput probiotika i sinbiotika. Sinbiotik je stepenica više jer uz dobre bakterije sadrži i njihovu hranu. Naime, dobre bakterije su kao i mi – i one vole jesti omiljenu hranu. Također, dodavanjem obrocima hrane poput papaje, koja je nažalost često nedostupna, možemo obroke obogatiti enzimima koji pospješuju razgradnju hrane i poboljšavaju probavu. Kako podržati probavni sustav ukoliko pretjerujete sa slatkim i masnim? Znanstvene studije pokazale su da dobre crijevne bakterije utječu na unos kalorija i metabolizam. Ako je prehrana raznovrsna i uravnotežena, u crijevima se naseljavaju pretežno dobre bakterije. S druge strane, bakterije zaslužne za debljanje, 'uživaju' u crijevima koja moraju prerađivati ​​puno hrane bogate šećerom i masnoćama. Posljednjih godina brojna istraživanja potvrđuju važnost crijevne flore kod održavanja tjelesne težine i metaboličkih procesa. Stoga uzimanje dobrih bakterija u hrani i dodacima prehrani može donijeti pozitivne promjene u crijevima, što može poboljšati različite metaboličke procese. Ovo nam je posebno važno tijekom blagdana kada je povećan unos šećera i masnoća. Sinbiotik OMNi-BiOTiC® METAtox sadrži 9 bakterijskih sojeva za koje je kliničkim studijama dokazano da utječu na razinu masnoća u krvi, metabolizam šećera i zasićenost toksinima, stoga će pomoći ukoliko uživate u delicijama blagdanskog stola kao da sutra ne postoji. OMNi-BiOTiC® METAtox saveznik je Vašeg metabolizma tijekom blagdana. Više o proizvodu: https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-metatox/.

Dodatna podrška za probavni sustav. Papaja je poznata kao izrazito lužnato voće bogato enzimima koji poboljšavaju probavu, međutim kao namirnica nam je često nedostupna, stoga se predlaže njeno uzimanje u obliku dodataka prehrani. Caricol® je ekološki dodatak prehrani koji zbog posebnog, patentiranog procesa proizvodnje ima čak 4 puta veću enzimsku aktivnost od same papaje prije procesa proizvodnje. Zbog enzima papaina idealna je podrška ukoliko nakon jela dođe do težine u želucu i crijevima, probavnog zatvora, žgaravice ili sličnih tegoba, stoga će učiniti blagdanske obroke podnošljivijima. Više o proizvodu: https://omni-biotic.hr/proizvod/caricol/. Hrana bi trebala imati svoju svrhu, ipak je ona gorivo za naš organizam, ali to ne znači da u njoj ne bismo trebali uživati. Tijekom blagdanskog razdoblja raznolikost namirnica i hranjivih tvari, pregršt boja na blagdanskom stolu te izabrani dodatak prehrani učinit će blagdansko razdoblje još ljepšim i opuštenijim, a na tome će nam dobre crijevne bakterije biti zahvalne obavljajući za nas sve važne zadaće u svrhu zdravlja i blagostanja našeg organizma. Više o svim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

HNK u Osijeku daruje 2x2 ulaznice za predstavu Na tri kralja ili kako hoćete (gostovanje HNK Ivan pl. Zajc Rijeka) 4.1.2023. u 19 sati. Režija Franke Perković je intenzivna, ali otmjena, bez banalnosti i karikaturalnosti. Pozornica se za ovu priliku preselila i u prva četiri reda gledališta i u lože, a dio publike našao se na pozornici, kao da nismo u kazalištu, nego u životu. Razigrani, odlični glumački ansambl koji imponira kolektivnom igrom… Denis Derk, Večernji list. 'Na Tri kralja ili kako hoćete' pripada najizvođenijim i najpopularnijim Shakespeareovim komedijama, a nastala je u najzrelijem periodu njegova stvaralaštva. Radnja se temelji na naizgled klasičnom ljubavnom trokutu u kojem djevojka prerušena u mladića zavodi ženu u ime muškarca kojeg voli, a ta se žena pak zaljubljuje u djevojku misleći da je mladić. U toj se zabuni propituje i sama bit privlačnosti, identiteta i ljubavi. Nakon izvrsne adaptacije romana Daše Drndić i režije predstave 'Leica format', Goran Ferčec i Franka Perković vraćaju se na riječku pozornicu sa Shakespeareom. Upravo u komediji zabune i karaktera ovaj autorski duo otvara prostor dijaloga sadašnjice s pričom o zabludi, spolnim i rodnim identitetima, krivim odlukama, prividu, žudnji, laži, umišljaju, komediji, tragediji i svemu onome što pripada širokom polju diskursa (o) ljubavi. Ovo scensko 'čitanje' Shakespearea namjerava sagledati navedene teme u današnjem vremenu, produbiti pitanja o fluidnosti identiteta te pozvati na prihvaćanje onih iskaza i izazova ljubavi koji se odvijaju izvan društveno normiranih diskursa i praksi.

Gala decor u daruju dva čitatelja ili čitateljice s vrijednim nagradama: Predivni umjetni bor i poklon bon u iznosu 500kn koji je moguće iskoristiti za dekoracije u showroomu u West Gateu. Dekoracije, okićeno božićno drvce i veselje oko istog zaštitni su znak blagdana koji su pred nama. Nema ljepšeg osjećaja nego piti jutarnju kavu dok promatramo predivno okićen prostor prepun lampica, ukrasa, mašnica i ostalih kreativnih ukrasa. Bili za minimalizam ili blagdansko pretjerivanje (jer šljokica nikad dosta) u Gala decor Showroomu West Gate shopping centra pronaći ćete velik izbor dekoracija ali i uslugu dekoriranja! Više o bogatoj ponudi i proizvodima pronađite na linku: https://www.umjetniborovi.hr/.

Fraktura poklanja knjige Jorge Bucay - 20 koraka prema naprijed, Hervé Le Tellier - Anomalija, Zoran Žmirić - Hotel Wartburg, Johanna Mo - Ljiljan iz sjene, Jorge i Demián Bucay - O roditeljima i djeci, Jorge Bucay - Put sreće, Mircea Cărtărescu - Solenoid i Mira Furlan - Totalna rasprodaja.

Jorge Bucay - 20 koraka prema naprijed. Jedan od najboljih psihoterapeuta i pisaca Jorge Bucay u knjizi 20 koraka prema naprijed iznova pokazuje da su velike mudrosti jednostavne, ali i da ih moramo prije svega otkriti u samima sebi. O činjenicama koje nas čine boljima, otvorenijima i sretnijima Bucay piše tako da čitatelj shvati da ih mora pronaći u sebi i za sebe. U svakom koraku nalazi se i poneka priča koja plastično ocrtava što taj korak za nas kao pojedinca znači. Bucay ne piše naputke za samopomoć, on ne daje recept za sreću i uspjeh, nego kao vrhunski geštalter traži od čitatelja da se aktivno uključi, da sam bude taj koji će pred sobom otvoriti vrata, prijeći put života i odlučiti kako će taj put izgledati. 20 koraka prema naprijed početak je putovanja prema boljem, sigurnijem i sretnijem ja, prema shvaćanju svojih potreba i želja. U 20 koraka prema naprijed Jorge Bucay postavlja smjerokaze, a svoj put svatko treba pronaći sam.

Hervé Le Tellier - Anomalija. Kada let Air France broj 006 Pariz – New York upadne u epsku oluju, životi putnika u njemu promijenit će se zauvijek. Avion će mirno sletjeti u zračnu luku John F. Kennedy u ožujku, ali, na iznenađenje svih, u lipnju će se na zaslonima radara pojaviti još jedan isti avion s istim putnicima, koji će sletjeti na američki vojni aerodrom. Što će putnici, ali i vlade učiniti? Kako objasniti tu pojavu, koje protokole uzeti u obzir, što raditi s putnicima i avionom? To su samo neka od pitanja koja si postavljaju političari. Ali što da učine sami putnici? Tko je pravi ja, a tko nije, tko ima pravo na život i kako nastaviti život sa svojim identičnim dvojnikom? Što ako je netko umro između ožujka i lipnja? Nitko ne može objasniti događaj bez presedana koji izaziva mnoštvo moralnih, teoloških, znanstvenih i egzistencijalnih pitanja. Nagrađivani milijunski bestseler Anomalija francuskog pisca Hervéa Le Telliera, dobitnika najprestižnije francuske nagrade Goncourt za 2020., probija sve žanrovske barijere, u svijetu prepunom bojazni oštroumno postavljajući čitatelju ono najvažnije pitanje: tko smo mi?

Zoran Žmirić - Hotel Wartburg. U romanu Hotel Wartburg Zoran Žmirić pripovijeda o jednoj naizgled sasvim običnoj obitelji, nesretnoj na svoj način. Kroz tu nesreću, na koju svaka obitelj ima svoje autentično pravo, pisac nas vodi automobilom marke Wartburg. Wartburg iz naslova romana prostor je naknadnog obračuna s ocem, lajtmotiv koji pokreće sjećanja na ključne situacije odrastanja i sazrijevanja u kojima glavni junak razrješava neraščišćene račune s roditeljem koji je često više bio vlasnik Wartburga nego roditelj. Dvotaktni motor, koji je zbog godine proizvodnje već odavno utihnuo, zaštektat će ponovno u memoriji pripovjedača kako bi jednom zauvijek raskrstio sa svime zbog čega je njegovo paljenje zvučalo kako treba jedino kad bi otac nekamo odlazio. Tim posljednjim paljenjem motora Wartburg je u pripovjedačevoj perspektivi napravio puni krug od teških uspomena do praštanja ocu koji to nije znao biti, ili je to bio onako kako je jedino znao i mogao. Za taj oprost Zoran Žmirić zalaže se ekonomičnim, naizgled škrtim jezikom koji pogađa točnu mjeru emocije koju mora izazvati kod čitatelja; čini to kratkim, gotovo filmskim sekvencama s dijalogom kao nosivim materijalom, prizorima koji obiluju nužnim emotivnim rezovima iz kojih progovara pravi omjer izgovorenoga i prešućenoga, gorčine i nježnosti, sjećanja i zaborava – vladajući jezikom i pričom onako kako znaju samo pisci u čiju ćemo književnost neupitno povjerovati, ne pitajući se jesu li ispisali fikciju ili fakciju.

Johanna Mo - Ljiljan iz sjene. Zločini na prelijepom i tajnovitom švedskom otoku Ölandu mračni su i surovi, ali nestanak četrnaestomjesečnog dječaka Huga drama je koja pokreće najdublje strahove otočana. Cijela je kalmarska policijska postaja na nogama, istražitelji Hanna Duncker i Erik Lindgren krstare Ölandom tragajući za svjedocima, prijateljima i kolegama Thomasa Ahlströma, djetetova oca, koji je nestao zajedno s njim, a brojne grupe dobrovoljaca pretražuju sve zakutke ovog čudesnog krajolika. U potrazi svaki je sat presudan, počinje utrka s vremenom... Istodobno, Hanna pokušava otkriti zašto se netko toliko trudi spriječiti je da konačno sazna istinu o vlastitom ocu, osuđenom za ubojstvo i palež. Ljiljan iz sjene druga je knjiga međunarodno uspješne trilogije Ubojstva na otoku u kojoj policijskim istražiteljima Hanni Duncker i Eriku Lindgrenu otkucava sat dok tragaju za ubojicom i nestalim djetetom. Produbljujući odnose među likovima koje smo upoznali u Noćnom pjevaču i dovodeći svoju junakinju Hannu u položaj da više ne može ignorirati prošlost, ma koliko to željela, Johanna Mo maestralno postavlja u središte pozornosti pitanje: koliko su daleko ljudi spremni ići da bi zaštitili svoju obitelj?

Jorge i Demián Bucay - O roditeljima i djeci. Veza između roditelja i djece traje čitav život. Taj intimni i uvijek intenzivan odnos – kako u ljubavi tako i u sukobima – u ovoj nezaobilaznoj knjizi istražuju otac (koji je ujedno i djed) i sin (koji je ujedno i otac), proslavljeni argentinski psihoterapeuti Jorge i Demián Bucay. Što znači biti roditelj? Zašto se i za koga u roditeljstvo upuštamo te kako u njemu postajemo istinski uspješni? I kada to možemo reći da je naš posao gotov? Na ta i cijeli niz drugih složenih pitanja koja se dodiruju zadovoljstava i poteškoća, nasljeđa i odgoja – svega što nas na putu roditeljstva čeka – autori odgovaraju spajajući anegdote, znanje te bogato ljudsko i kliničko iskustvo. O roditeljima i djeci djelo je čije nam dubina i jednostavnost omogućuju da se za onaj jedan važni korak približimo svojemu djetetu, roditelju, sebi.

Jorge Bucay - Put sreće. Nakon što smo se odvažili na Put samoovisnosti, pošli Putem susreta i za sobom ostavili Put suza, pred nama je posljednja staza: Put sreće – knjiga kojom Jorge Bucay završava svoj niz Planovi puta. Svi mi želimo biti sretni i najveći dio naših napora i snova usmjeren je tome cilju. Ali što je sreća zapravo? Je li stanje ili zbroj trenutaka? Koliko na nju utječe naše srce, a koliko naš razum? Kako je možemo postići, i možemo li je, na kraju krajeva, zadržati? Vjeran stilu pisanja kojim je osvojio milijune čitatelja diljem svijeta, proslavljeni argentinski psihoterapeut Jorge Bucay u Putu sreće ne nudi univerzalni recept za postizanje sreće, već mudar i dubok poticaj da – svatko za sebe – odgovorimo na izazov i pronađemo put koji do sreće vodi, a izvorište ima u našoj osobnosti i našim uvjerenjima. 'Put prema samoostvarenju težak je i neprekidan, i svatko od nas treba sam odlučiti kako će ga i kojim tempom prohodati', uči nas Bucay. 'A biti sretan nije samo naše pravo nego i naša obveza prema životu.'

Mircea Cărtărescu - Solenoid. Knjiga mora biti znak, mora ti reći 'idi onamo' ili 'zaustavi se' ili 'leti' ili 'raspori si trbuh'. Knjiga mora zahtijevati odgovor. Ako to ne čini, ako ti pogled zastaje na njezinoj ingenioznoj, inventivnoj, nježnoj, mudroj, uveseljavajućoj, divnoj površini umjesto da se uperi onamo kamo ta knjiga pokazuje, onda si pročitao književan spis i još jednom promašio smisao svakog ljudskog napora: izlazak iz ovoga svijeta. Romani te drže ovdje, griju te i tješe, stavljaju sjajne trakice na haljinu cirkuske jahačice. Ali kad ćeš pročitati, zaboga, istinsku knjigu? Genijalna, luda, neusporediva – Solenoid je knjiga o kakvoj sanja bezimeni junak Cărtărescuova remek-djela, učitelj rumunjskoga koji se odrekao sna da postane pisac, ali ne i pokušaja da razotkrije misterij postojanja. Kad u predgrađu Bukurešta kupi kuću u obliku broda, ispod njezina će podruma pronaći solenoid, divovsku magnetsku zavojnicu čija gravitacijska sila ne vuče prema dolje, već lebdjeti čini sve što joj se približi – ljude, stvari, pa čak i stvarnost samu. U školi na rubu grada sudbinu Cărtărescuova junaka odapinju tri susreta: onaj s Irinom, u koju se zaljubljuje, s profesorom matematike Goijom, koji ga upućuje u misterije svoje discipline, te otkriće piketista, pripadnika mistične sekte, koji u Bukureštu organiziraju demonstracije protiv smrti. Svaki znak, svako sjećanje i svaki san postaju komadić slagalice čije će mu rješenje pružiti “plan bijega”, jer jedini cilj postaje raskid sa 'zavjerom normalnosti'. Solenoid Mircee Cărtărescua istinska je knjiga koja zahtijeva odgovor čitatelja, monumentalan roman kojim odjekuje genijalnost Pynchona, Borgesa, Swifta i Kafke.

Mira Furlan - Totalna rasprodaja. Rijetko tko je poput Mire Furlan uspijevao od vlastitih, često vrlo privatnih i intimnih, životnih situacija doći do važnih univerzalnih tema. Spisateljsko umijeće proslavljene glumice možda je najbolje vidljivo u njezinoj kolumni koju je jednom tjedno nekoliko godina početkom tisućljeća pisala za Feral Tribune. Izabrane kolumne objavljene su prvi put 2009. pod naslovom Totalna rasprodaja u Beogradu, a sada se prvi put nalaze i pred hrvatskim čitateljima. I sasvim svejedno pripovijeda li Mira Furlan o sebi ili svojoj generaciji, o emigrantima, Hollywoodu ili prijateljima glumcima, ona uvijek besprijekorno pogađa srž problema i, što je još važnije, emociju, koju prenosi jednako moćno kao što je to činila u glumi. Totalna rasprodaja nije samo sakupljena zbirka kolumni već je to i uvid u naš svijet koji se pred nama raspada bez obzira na to govorimo li o ekologiji, politici ili kulturi, a taj je raspad Mira Furlan ulovila u svim detaljima i naizgled sporednim pojavama te vidjela naš svijet savršeno čisto i aktualno i danas, gotovo dva desetljeća poslije. 'Ispostavilo se, dakle, da je moja slika o Ženi Heroju, o Malom Čovjeku protiv Velikog Sistema, apsolutno pogrešna. Ispostavilo se da je istina, kao i uvijek, mnogo kompliciranija nego instant-kaša koju nam nudi svijet i koju smo, svatko prema svojim vlastitim, crnim ili bijelim, predrasudama, tako objeručke spremni prihvatiti, u želji da svijet bude jednostavan, shvatljiv, objašnjiv i da nam u njemu, takvom jasnom i zato prihvatljivom, bude moguće živjeti.'

Uljepšajte blagdane i stavite osmijeh na lice vašim najdražima uz prekrasne Douglas poklone paket. Prvi poklon paket sadrži Douglas Collection Advent Calendar Adventski kalendar i Douglas Collection Facial Cooling Globes!

Drugi poklon paket sadrži Douglas Collection Advent Calendar Adventski kalendar i Douglas Collection Luxury Brush Set Set kistova za šminkanje! Razmazite se s prekrasnim adventskim kalendarom koji sadrži proizvode koji vam trebaju za kreiranje savršenog make up look-a i prekrasnim četkicama za šminkanje. S ovim proizvodima ste spremni zablistati ovih blagdana!

Dobitnici su Antonella de Rossi, Mario Kapetanić, Ivana Mandić, Hrvoje Beniković, Ana Horvat, Radovan Mršić, Andrea Jerinić, Stjepan Rogulja, Lidija Kotarac, Velimir Ponoš, Željka Vogrinc , Kristijan Vlahovic, Tara Dmitrović, Suzana Liber, Lada Lozančić, Ana Horvat i Šumun Jukić.