KONTRACEPTIVNO ILI ABORTIVNO SREDSTVO?

U ljekarne stigle kontroverzne pilule za 'dan poslije'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.08.2010 13:48
  • Objavljeno 02.08.2010 u 12:03
pilula žena

pilula žena

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Od ovoga tjedna u ljekarnama diljem Hrvatske dostupna je pilula za 'dan poslije'. To je prva pilula takve vrste registrirana u Hrvatskoj, a bit će dostupna isključivo na recept ginekologa

Postkoitalna kontracepcija, kolokvijalno poznata i kao 'pilula za dan poslije', kontracepcijska je metoda koja podrazumijeva sprječavanje neželjene trudnoće. Uzima se u roku od 72 sata od nezaštićenog spolnog odnosa ili kada je neka od primijenjenih metoda zakazala. Tableta sadrži 1,5 mg levonorgestrela, hormona koji je čest sastojak i drugih kontracepcijskih tableta. Djelotvornost tablete potvrdila su i klinička istraživanja koja pokazuju da, ako se 'pilula za dan poslije' uzme unutar 72 sata, sprečava oko 84 posto neželjenih trudnoća.

Neki stručnjaci smatraju da je riječ o metodi koja će utjecati na smanjenje broja pobačaja, posebice među mlađom populacijom. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2008. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 10.616 prekida trudnoća. Od tog broja gotovo 40 posto prekida trudnoća učinjeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina te u čak 358 mladih žena do 19 godina starosti. Sve to ukazuje na neosviještenost i needuciranost mladih generacija o potrebi korištenja zaštite prilikom spolnih odnosa.

Dr. Zlatko Topalović iz Studentske poliklinike u Zagrebu smatra da je takva pilula nužna na tržištu jer brojke govore kako je pobačaj još uvijek, za dobar dio spolno aktivnih osoba, prihvatljiva metoda kontracepcije. 'Ova metoda je, u svakom slučaju, prihvatljivija od pobačaja. Najvažnije je da je mnogo manja šteta za ženu popiti pilulu nego poslije ići na pobačaj', ističe dr. Topalović. Prva tableta za hitnu kontracepciju dostupna na domaćem tržištu, kako kaže dr. Topalović, ne smije se zlorabiti i koristiti kao redovita kontracepcija ili izgovor za spolno neodgovorno ponašanje, već je metoda koja se koristi samo u izvanrednim situacijama.

Postoje i liječnici koji tu pilulu doživljavaju na potpuno drugačiji način. Smatraju, naime, da ona nema veze s kontracepcijom te da je to zapravo pobačajno sredstvo koje je potencijalno i opasno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!