ANTI-AGE STRATEGIJA

U čemu je tajna mladolikog izgleda 60-godišnjakinja?

22.09.2010 u 09:54

Bionic
Reading

Pobožno se mažete kremama, ne liježete bez maske i redovito odlazite kod kozmetičarke. Jeste li učinili baš sve za svoj izgled?

Olay

Američki stručnjaci proučavali su kozmetičke, prehrambene i ostale životne navike mladolikih 60-godišnjakinja i onih starijih kako bi otkrili 'recept vječne mladosti'. Neka od njihovih otkrića bila su predvidiva, dok su druga vrlo iznenađujuća.

Za početak, zajedničko većini vitalnih baka bilo je dosljedno provođenje beauty rutine tijekom gotovo pola stoljeća. Većina ih je počela redovito koristiti hidratantne kreme još u tinejdžerskim godinama. Kako su starile, napredovala je i kozmetička industrija pa su sazrijevale s razvojem naprednih anti-age preparata, čije su one vjerne korisnice.

Paralelno s provođenjem kozmetičke njege, bake su se pridržavale postulata zdrave prehrane. Na njihovim jelovnicima uvijek je bilo sezonskog voća i povrća, ugljikohidrata i proteina. Nisu im trebali stručnjaci da ih 'zastrašuju' tvrdnjama kako lošom prehranom prvenstveno kažnjavaju svoju kožu i zdravlje jer hranjive tvari iz namirnica prvo odlaze u vitalne organe.

Iako je općepoznato da bismo trebali redovito konzumirati barem litru vode, koliko nas to zapravo čini? 'Svaki dan započnem ispijanjem čaše svježe iscijeđenog limuna. Pročitala sam da to pomaže probavnom sustavu i čini čudesa za kožu. To je sigurno najjeftiniji i najučinkovitiji kozmetički tretman', otkrila je elegantna Teksašanka koja ne izgleda ni dana starije od 50, iako ima više od 60.

Svoju vitalnost bake mogu zahvaliti i fizičkoj aktivnosti. Osim joge, visoko na popisu najpoželjnijih vježbi duge su šetnje prirodom, plivanje i dizanje bućica. U prilog toj tezi ide i istraživanje provedeno na jednom američkom sveučilištu, kojim je dokazano da se kontinuiranim odlascima u teretanu dvaput tjedno može izbrisati 10-15 godina kod žena koje su ušle u menopauzu. Time se na prirodan način povećava gustoća koštane mase, a masti i salo zamjenjuje se toniranim mišićima.