OLAKŠAT ĆE VAM MUKE

Trikovi za čišćenje koje bi svatko trebao znati

27.05.2014 u 11:54

Bionic
Reading

Mrlje s odjeće i namještaja lako možete ukloniti uz pomoć jednostavnih kućanskih trikova

Ulje eukaliptusa učinkovito uklanja tragove naljepnica.

Smanjit ćete šanse da na mramoru ostanu tragovi mrlja ukoliko ga prethodno namažete sredstvom za poliranje automobila.

Kako biste uklonili tragove teškog namještaja na vunenom tepihu, stavite kuhinjsku krpu na to mjesto i lagano je pritisnite toplim glačalom. Vrućina će podignuti vlakna, no to nikako nemojte pokušavati s tepisima koji u sebi imaju barem malo sintetike.

Da biste se riješili neugodnih mirisa iz toaleta, upalite šibicu i pustite je da gori nekoliko sekundi.

Redovito komadom suhog sapuna premažite površinu ogledala u kupaonici i uglancajte čistom krpom. Na taj ćete način spriječiti njegovo zamagljivanje

Odjeća od tankih materijala stalno klizi s vješalica, a rješenje za ovaj problem vrlo je jednostavno. Na krajeve vješalice stavite malene filcane naljepnice koje se postavljaju na noge od stolaca.

Masne mrlje sa svilene odjeće uklonit ćete ako u njih utrljate kukuruzno brašno i lagano ga otresete. Zatim mrlju u cijelosti prekrijte brašnom i ostavite tako nekoliko sati. Otresite višak mrvica i ručno operite odjeću koristeći blagi deterdžent.

Da bi vam svijeće dulje trajale, pokrijte ih plastičnom vrećicom i ostavite u hladnjaku 24 sata prije korištenja.

Nije nimalo zabavno zimi strugati led s automobilskog stakla, ali i za taj problem postoji rješenje. Napravite otopinu od tri trećine octa i trećine vode, stavite u bocu s raspršivačem i poprskajte staklo po potrebi.

Da biste očistili unutrašnjost mikrovalne pećnice, u šalicu vode stavite četiri čajne žličice limunova soka. Šalicu stavite u mikrovalnu i pustite da vrije pet minuta u pećnici kako bi se para kondenzirala na stijenkama mikrovalne. Nakon toga čistom krpom obrišite unutrašnjost.

Mirisa češnjaka s ruku lako ćete se riješiti ako trljate ruke o nehrđajuće željezo, a za to je idealan umivaonik. Nakon toga operite ih sapunom.

Kako biste se riješili tragova peludi, otkinite pet centimetara dugačak komadić ljepljive trake i nježno ga ljepljivom stranom pritisnite na mrlju od peludi i zatim odlijepite. Ponovite koliko god je puta potrebno s čistim komadom selotejpa. Nikako nemojte pokušavati otresti pelud jer ćete ga na taj način još više utrljati u tkaninu.

Kako bi lakše pokupili komadiće razbijenog stakla, pritisnite komade kruha na površinu na koju je palo.

Masne mrlje na ovratnicima šarenih košulja
i bluza najlakše ćete očistiti ako šampon za kosu utrljate direktno na njih. Isperite ga i zatim operite odjeću na uobičajen način.

A da biste se riješili moljaca, stavite cijele klinčiće u ladice i ormare.