KOJE ODABRATI

Trendi boje za uređenje doma

Bionic
Reading

Čak i ako niste sljedbenik trendova, boje koje se nameću kao posljednji hit zasigurno će zauzeti mjesto u vašem domu. Trendovi, srećom, uvijek nude 'evergrine' koji se uklapaju u različite stilove uređenja i zadovoljavaju različite ukuse

Igre bojama mogu stvarati naglašene efekte u prostoru, a možete ih primjenjivati na zidnim ili podnim plohama, elementima namještaja, rasvjete, dekorativnim tkaninama i predmetima. Jednostavne i brze promjene najbolje ćete postići bojama na zidovima, koje ličenjem lako prilagođavate najnovijim trendovima.

Najnoviji trendovi nude nijanse sive

Spomenutim 'evergrinima' pripadaju bijela boja te kontrastni odnosi bijele s crnom ili tamnosmeđom. Ovakve kombinacije su uvijek u modi, pa se posebno ističu i ove godine. Bijeli interijeri su prozračni i smirujući te preporučljivi za manje stanove kojima se tom bojom vizualno povećava dimenzija. Bijela će se odlično uklopiti i u veće prostorne cjeline, čije će se dimenzije dodatno naglasiti.

Kontrastni odnosi bijele i crne, tj. tamnosmeđe se osobito preporučuju u kuhinjskim prostorima. Poželjna je dominacija bijelih elemenata čija se čistoća i jasnoća dodatno naglašavaju tamnim elementima ili detaljima. Ovakve kontraste možete uspješno izvesti pri svim stilovima uređenja.

Kada je riječ o rustikalnim stilovima, trendovi uz primjenu bijele dozvoljavaju kombinacije s paletom zemljanih boja, jer će one najbolje izraziti pripadnost tom stilu. Miješanjem tih boja postižu se efektna rješenja u kuhinjama, ali i ostalim prostorijama doma.

Apsolutni hit su postale pastelne boje, a ističu se nježna žuta, narančasta, ljubičasta, zelena, plava, ružičasta... Takav raspon boja, kao i njihovo nijansiranje, omogućava stvaranje ugodnih i razigranih interijera. Te se boje rado viđaju na zidovima, namještaju, tepisima i ostalim elementima prostora. Ovisno o senzibilitetu i ukusu, njihove nijanse pronalaze svoje mjesto u svim dijelovima doma.

Pastelne boje je poželjno kombinirati s dominantnom bijelom. Ukoliko vam bijeli interijer postane jednoličan te poželite trendovske promjene, jednostavno ćete ih postići uvođenjem pastelnih boja kroz detalje. Tepisi, dekorativni jastučići, taburei, boje zidova i ostali detalji u pastelnim nijansama osvježit će doživljaj bijele boje u interijeru te mu dati sasvim novu vizualnu dimenziju.

Pastelne boje je poželjno kombinirati s dominantnom bijelom

U pastelnim bojama mogu biti garniture za sjedenje, stolice ili fotelje. Ukoliko se pojavljuju u nježnim nijansama, možete uspješno kombinirati dvije do tri pastelne boje u istoj prostoriji. To je osobito preporučljivo u dječjim sobama, u kojima kolorit djeluje poticajno i fizički i psihički.

Za sve one kojima je bijela 'prehladna', a pastelne boje previše razigrane, najnoviji trendovi nude nijanse sive te paletu koja obuhvaća od boje bijele kave do srednje smeđe boje. Takve umjerene kombinacije stvaraju uravnotežen ugođaj prostora te toplinu koja se obično traži u interijeru doma. Po želji, te boje također možete nadopuniti detaljima pastelnih nijansi koje će se doživljavati kao sekundarne u prostoru.

Istaknute pastelne boje upotrijebit će najhrabriji. Ukoliko ih postavljate na elemente namještaja ili garnitura za sjedenje, učinite zidove i podove maksimalno neutralnim primjenom svijetlih boja. Ukoliko su zidovi naglašeni, smirite prostor namještajem u svijetlim nijansama, bijeloj boji ili strukturi drva.

Paleta trendovskih boja je široka – bijela, siva, boja bijele kave, nijanse smeđe, pastelne boje u svim nijansama, zemljane boje u klasičnim i rustikalnim stilovima, tamne boje poput crne, tamnoplave, petrolejske plave, ljubičaste ili smeđe. Izbor je doista raznolik, kao i mogućnosti zadovoljavanja različitih zahtjeva, kreiranja raznovrsnih ugođaja i efekata. Poigrajte se bojama i stvorite novi ugođaj u svom domu.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.