VJEROVALI ILI NE

Topla čokolada bolja iz narančaste šalice

03.01.2013 u 18:09

Bionic
Reading

Topla čokolada bolja je ako se pije iz šalice narančaste boje, znanstvenici su još jednom dokazali koliko obična šalica može promijeniti naše poimanje onoga što se u njoj nalazi

Skupine sa španjolskog sveučilišta u Valenciji i s britanskog Oxforda testirale su 57 dobrovoljaca - svi su dobili toplu čokoladu posluženu u šalicama četiri različite boje: bijeloj, bež, crvenoj i narančastoj.

Čokolada je bila ista u svim šalicama, a dobrovoljcima se ipak činilo da je ona koja se nalazila u narančastim ili bež šalicama bolja.

'Boja šalica ili tanjura u kojem se nalazi hrana ili piće može poboljšati određene karakteristike, poput okusa ili arome', objavili su stručnjaci, dodajući da se ne može govoriti o čvrstim pravilima, već da to ovisi o vrsti namirnice.

Na primjer, kutije žute boje poboljšat će okus limuna u pićima, dok će hladne boje, poput plave, dati osjećaj da je piće hladnije. Istraživanje je također pokazalo da se mousse od jagode doimlje slađim ako se nalazi na bijelom tanjuru.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Sensory Studies.