PROPUŠTENE PRILIKE

Tko više žali zbog ljubavnih odluka, muškarci ili žene?

24.03.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Kada je riječ o romantičnom životu, žene su češće sklone žaljenju, i to čak dva puta više od muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje

Ljubavni život najčešći je izvor anksioznosti i osjećaja žaljenja, otkriva najnovije istraživanje koje također pokazuje da je takvo ponašanje nešto češće kod žena nego kod muškaraca. 'Kada govorimo o romantičnom životu ljudi, čini se da je svaki čovjek donio neku odluku zbog koje je kasnije zažalio', istaknuo je profesor Neal Roese sa sveučilišta Kellogg School of Business u Illinoisu.


U istraživanju je sudjelovalo 320 odraslih osoba s područja cijele Amerike u dobi od 20 do 80 godina. Ispitanici su slagali popis stvari zbog kojih najviše žale u životu. Pokazalo se da je kod većine ljudi na vrhu popisa ljubavni život. Točnije, bio je to slučaj kod 44 posto ispitanih žena te kod 19 posto muškaraca.

Kako su ispitanici naveli, žaljenje je najčešće povezano uz puštanje voljene osobe da ode, propuštene prilike i nepoduzimanja inicijative. 'Na propuštenu priliku može se gledati kao na lekciju koja će prisiliti ljude da više rade na uspjehu u budućnosti. Žaljenje je zapravo motivacija. Međutim, pripazite da ne ponavljate često pogrešne odluke', poručio je profesor Roese.