ZDRAVA ZAŠTITA

Tjelovježbom protiv prehlade

27.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Protiv prehlade za najhladnijih mjeseci u godini možemo se boriti vježbanjem, preporučuju stručnjaci s Američkog koledža za sportsku medicinu

Studije su pokazale da osobe koje vježbaju najmanje 45 minuta četiri ili više puta na tjedan za 25 do 50 posto rjeđe uzimaju bolovanje, stoji u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici toga koledža.

Vježbanje nudi mnogo bolju zaštitu od ikojega lijeka ili pripravka, rekao je dr. David Nieman. 'Da ove zime ne biste bili među tisućama prehlađenih, dostatan vam je par dobrih cipela za hodanje', dodao je Nieman.

Usto, Nieman već prehlađenima savjetuje da svakako nastave vježbati ako im se prehlada 'još nije spustila na pluća'.

Ipak, s vježbama ne treba pretjerivati, a to znači da nije nužno trčati - dovoljno je žustro hodati.

No kad se prehlada spusti do pluća te se jave bolovi ili temperatura, svakako treba prestati vježbati. Ne treba se pretjerano naprezati ni za vrijeme oporavka od bolesti, a vježbati treba početi tek nekoliko tjedana nakon izlječenja.

Nieman nudi još savjeta: vježbajte prije nego što se cijepite protiv gripe, jer umjerena tjelesna aktivnost dugoročno jača imunitet.

Američki koledž za sportsku medicinu najveća je znanstvena ustanova u svijetu koja se bavi sportskom medicinom i tjelovježbom.