ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Tinejdžeri bliskiji s roditeljima manje posežu za alkoholom

  • Autor: N. LJ. J.
  • Zadnja izmjena 28.04.2009 11:08
  • Objavljeno 28.04.2009 u 07:31
roditelji svađa dijete

roditelji svađa dijete

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Tinejdžeri koji misle da mogu s roditeljima podijeliti svoje probleme, manje će posezati za alkoholom. Pokazala je to najnovija studija iz Indije koju je provela grupa švicarskih stručnjaka

'Naše istraživanje je pokazalo da su veze između roditelja i djece zapravo ključ kasnijeg odnosa prema alkoholu', rekao je Emmanuel Kuntsche sa švicarskog Instituta za prevenciju alkohola i droga.

Naime, opijanje u tinejdžerskoj dobi velik je problem u mnogim dijelovima svijeta pa tako i u Indiji, gdje je istraživanje provedeno. U studiji je zaključeno da se zdrava i iskrena komunikacija između roditelja i djece može povezati s rjeđom konzumacijom alkohola kada djeca dođu u tinejdžerske godine.

U istraživanju je promatrano 364 adolescenata u razdoblju od dvije godine. Pokazalo se da samo oni koji se bolje slažu s roditeljima i mogu im povjeravati što ih muči te osjećaju da roditelji poštuju njihove osjećaje, manje posežu za alkoholom, dok oni koji su u lošim odnosima s roditeljima vrlo često i vrlo rano počinju piti alkohol.

Znanstvenici su na kraju poslali poruku roditeljima koja glasi – pripazite na potrebe i osjećaje svoje djece jer je vaša uloga jako velika u njihovu razvoju u zdrave osobe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!