FINO I LAKO

Tarte od trešanja i borovnice koji morate probati

26.05.2014 u 11:51

Bionic
Reading

U organizaciji Dobre vibre od 26. svibnja do 1. lipnja romantični Zrinjevac bit će treći put domaćin najslađeg hrvatskog festivala 'Slatki gušti'

Ove godine na festivalu sudjeluje rekordan broj izlagača koji će predstaviti samo najbolje iz svoje ponude. Svih tjedan dana moći ćete uživati u slatkim čarolijama koje su proizašle iz brojnih zagrebačkih slastičarnica. Tom prigodom slastičarnica Amelie donosi recept za sjajan Tarte (Clafoutis) od trešanja i borovnice.

Potrebni sastojci:

Za prhko tijesto:

60 g maslaca

40 g šećera u prahu

1 žumanjak

130 g brašna

Prstohvat soli

Za nadjev:

500 g trešanja

50 g borovnica

220 g šećera

4 jaja

200 g milerama

200 ml mlijeka


Priprema

Brašno, maslac malo omekšan na sobnoj temperaturi, žumanjak, sol i šećer u prahu ručno promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Formirajte kuglu i ohladite pola sata u hladnjaku.

Pjenjačom razmutite jaja te redom dodajte i nastavite umiješavati mileram, mlijeko i šećer dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

U drugoj posudi pomiješajte očišćene trešnje, borovnice i kratko tostirane usitnjene lješnjake. U međuvremenu ohlađeno tijesto pobrašnite, razvaljajte i prebacite u namašćeni i pobrašnjeni kalup.

Dobro ga rasporedite, utisnite i dignite rub 1 cm uz stijenke kalupa kako biste kasnije kolač lakše vadili i rezali. Tijesto probodite nekoliko puta vilicom i pecite 10-15 minuta u pećnici na 180°C.

Po tijestu rasporedite pripremljeno voće i sve zajedno zalijte nadjevnom smjesom (pola od ukupne količine). Pecite 15 minuta na 160°C.

Izvadite iz pećnice i za kraj zalijte ostatkom smjese te nastavite peći pola sata na 160°C.