top izbor

Svakom vrtu treba barem jedan žuti grm: 10 najljepših cvjetnih sorti u boji koja pršti optimizmom i kreira prizore za uživanje

14.05.2022 u 17:06

Bionic
Reading

Žuta je jedna od najveselijih boja, a u vrtu stvara vrlo dojmljiv i kontrastni efekt s dubokim zelenilom lišća i smeđom bojom ograde i stabala. Stoga ni ne čudi to da iskusni vrtlari prilikom uređenja vrta žele posaditi barem jedan grm u ovoj toploj i efektnoj boji

Žuta je boja sreće, mašte i mudrosti. Ova radosna nijansa potiče nadu i radost, a istovremeno podiže raspoloženje i izaziva optimizam. Rascvjetali grmovi u ovoj boji predstavljaju vrlo efektan dodatak svakom vrtu.

Svjetlina žute boje u snažnom je kontrastu s ostatkom vrta, a cvijeće ove boje kreira doista efektne prizore. Dodajte u vrt bilo koju krasoticu s ove liste i sigurno nećete požaliti.

Forzicija

Grm forzicije donosi male žute cvjetove poredane na gustim granama. Vrlo vjerojatno ne postoji grm koji svakog proljeća uveseljava vrtlare kao ovaj. Radi se o široko rasprostranjenoj i rano cvjetajućoj vrsti, a žuti cvjetovi forzicije signaliziraju kraj zime.

Vještičja lijeska

Forzicija je možda najpopularnija među grmovima koji cvjetaju u rano proljeće, ali nije prva koja cvjeta. Svake godine preduhitri je vještičja lijeska. Iznimno mirisni, žuti do narančastocrveni cvjetovi s jezičastim laticama javljaju se u kasnu jesen ili zimi. Žuti cvjetovi ove sorte, koja se naziva i hamamelis, nisu tako svijetli kao oni forzicije, no zato dolaze s karakterističnim mirisom. Hamamelis odlično podnosi niske temperature, do - 20 °C, ali ne podnosi sušu i vlagu oko korijenja.

Rododendron

Rododendron Golden Oriole jedna je od sorti azaleje koja nosi žute cvjetove. Boja ipak nije čista žuta, jer se u mješavinu uvlači nešto zlatne i narančaste nijanse. Za čistu žutu boju u grmu azaleje isprobajte rododendron Narcissiflora. Njegovi limunski žuti cvjetovi, koji su blagog mirisa, cvatu sredinom proljeća. Ovoj sorti pogoduju puno sunce i polusjena, a voli vlažno, dobro drenirano i kiselo tlo.

Žute ruže

Žute ruže na jeziku cvijeća označavaju prijateljstvo i radost, a grm ruže Gold Medal zasigurno će u vrt unijeti radost svojim jarkožutim cvjetovima. Biljka je visoka i široka između 1,2 i 1,8 metara. Cvate u kasno proljeće pa sve do ranog ljeta. Kada je riječ o njezi, ako želite da grm ruže bude prepun cvjetnih glavica, važno je ukloniti ocvalo cvijeće.

Kerija

Kerria japonica može imati pojedinačne ili dvostruke cvjetove, a u svakom slučaju od ovog grma, koji cvjeta u rano proljeće ili sredinom proljeća, dobiva se puno više od samo žutih cvjetova. Upečatljiva zelena boja stabljike sjajan je ukras u vrtu cijele godine, uključujući zimu, kada je sve više-manje golo. A ovo je također vrsta grma koja će ponovno cvjetati cijelog ljeta. Keriju zasadite u djelomičnu sjenu te u vlažno i dobro drenirano ilovasto tlo.

Mahonija

Mahonija je grmolika biljka žutih cvjetova koja naraste do 150 centimetara visine. Vrlo je otporna i obilno cvate u periodu od ožujka do lipnja, a za to vrijeme oprašuju je kukci i pčele. Postoji nekoliko vrsta mahonije, grmlja iz obitelji žutilovke, a obično dobro rastu u djelomičnoj do potpunoj hladovini te vole vlažno, dobro drenirano tlo.

Kantarion

I dok se sorta Hypericum perforatum smatra invazivnom, kultivari ove vrste vrlo su dobar izbor za uređenje okoliša. Naprimjer, sorta Hypericum hidcote ima atraktivno tamnozeleno lišće i zlatnožute cvjetove. Cvjeta cijelo ljeto, a može biti visoka i široka između 1,2 i 1,8 metara. Postoje i druge sorte koje su također vrlo privlačne, a uz žute cvjetove u jesen vrt ukrašavaju bobicama u raznim bojama, ovisno o sorti.

Žutilovka

Žutilovka će najbolje rasti zasađena na punom suncu, uspijeva na suhom, siromašnom tlu, a jako cijeni pješčano tlo koje joj odgovara zbog dobre drenaže. Ovi grmovi otporni na sušu imaju sitno lišće, a jarkožuto cvjetovi cvjetaju početkom ljeta. Oblikovani su poput onih na biljkama graška, a grm zapravo i pripada obitelji graška. Ova biljka vrlo je koristan pokrivač tla te odličan izbor za kamenjare.

Petoprsta

Postoje razne vrste petoprsta, biljke koja pripada velikoj obitelji ruža. Grmolika petoprsta popularna je krajobrazna biljka koja cvate u kasno proljeće ili rano ljeto. Najbolje raste na punom suncu, u vlažnom, dobro dreniranom tlu. Žuti cvjetovi nalaze se na dugim i tankim stapkama, a sastavljeni su od pet žutih listića.

Kamelija

Kamelije su vrlo popularan izbor za toplija područja jer cvjetaju u rano proljeće, a na niske temperature nisu baš otporne. Imaju tamnozeleno lišće koje ima lijep sjaj, a oblikom cvjetova podsjećaju na ruže. Dolaze u nizu boja, uključujući dvobojne varijante, a dostupne su i jednocvjetne i dvocvjetne vrste. Za kameliju sa žutim cvjetovima možete okušati sreću sadeći sortu Camellia nitidissima. Ovaj grm ili malo stablo najbolje uspijeva kada se nalazi u djelomičnoj sjeni. Svakako je preporučljivo dodati malč kako bi se zadržala vlaga u tlu, no izbjegnite to da dođe u dodir s deblom biljke.